Po weekendzie ceny drobiu uległy nieznacznym zmianom. Można wręcz mówić o kosmetycznych poprawkach, które miały niewielki wpływ na kształtowanie się średnich stawek - i w przypadku żywca, i mięsa. Wielki Post nie poprawia handlu. Wzmożony popyt wróci oczywiście przed Wielkanocą, kiedy Polacy zaczną robić zakupy świąteczne. Można się spodziewać, że już w połowie marca zapotrzebowanie na mięso, także drobiowe, będzie rosło.
Skup kurczak brojler: 3,20 – 3,50 zł/kg (średnia: 3,43 zł/kg na podstawie informacji z 19 ubojni na terenie całego kraju, wolny rynek + kontraktacja). Od ostatnich notowań (19.02.2016 r.) cena minimalna została utrzymana, maksymalna została obniżona o - 0,10, średnia nie zmieniła się. Tydzień temu (15.02.2016 r.) brojlery kosztowały 3,10 – 3,40 zł/kg (średnia: 3,23 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 5,10 – 5,50 zł/kg (średnia 5,29 zł/kg na podstawie informacji z 21 ubojni na terenie całego kraju). Od piątku cena minimalna została obniżona o - 0,10 zł/kg, maksymalna nie została zmieniona, średnia spadła o - 0,02 zł/kg. Tydzień temu mięso drobiowe kosztowało 4,50 – 5,40 zł/kg (średnia 4,97 zł/kg).
W tabeli prezentujemy, jak kształtowały się ceny drobiu do tej pory:
Asortyment |
Bieżące notowanie |
Poprzednie notowanie |
Poprzedni tydzień |
Poprzedni miesiąc |
Poprzedni |
brojler |
3,20 – 3,50 |
3,20 – 3,60 |
3,10 – 3,40 |
2,90 – 3,25 |
3,30 – 3,55 |
tuszka |
5,10 – 5,50 |
5,20 – 5,50 |
4,50 – 5,40 |
4,10 – 4,90 |
4,90 – 5,30 |
* podane ceny w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki w konkretnym dniu.
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło:
http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
http://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob