Przez weekend w cennikach ubojni nie zaszły większe zmiany. U progu Świąt Wielkanocnych żywiec drobiowy kosztuje o około 15 groszy mniej niż rok wcześniej, natomiast mięso o około 14 groszy mniej. W porównaniu z ubiegłym tygodniem zauważamy spadek o 5 groszy w przypadku tuszki i brojlerów.
Skup kurczak brojler: 3,25 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,50 zł/kg na podstawie informacji z 20 ubojni na terenie całego kraju, wolny rynek + kontraktacja). Od ostatnich notowań (18.03.2016 r.) cena minimalna nie zmieniła się, maksymalna została obniżona o - 0,10 zł/kg, średnia wzrosła o + 0,01 zł/kg. Tydzień temu (14.03.2016 r.) brojlery kosztowały 3,25 – 3,70 zł/kg (średnia: 3,55 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 4,90 – 5,60 zł/kg (średnia 5,30 zł/kg na podstawie informacji z 17 ubojni na terenie całego kraju). Od piątku ceny minimalna i maksymalna zostały utrzymane, średnia wzrosła o + 0,03 zł/kg. Tydzień temu mięso drobiowe kosztowało 5,10 – 5,60 zł/kg (średnia 5,35 zł/kg).
W tabeli prezentujemy, jak kształtowały się ceny drobiu do tej pory:
Asortyment |
Bieżące notowanie |
Poprzednie notowanie |
Poprzedni tydzień |
Poprzedni miesiąc |
Poprzedni |
brojler |
3,25 – 3,60 |
3,25 – 3,70 |
3,25 – 3,70 |
3,20 – 3,50 |
3,50 – 3,80 |
tuszka |
4,90 – 5,60 |
4,90 – 5,60 |
5,10 – 5,60 |
5,10 – 5,50 |
5,20 – 5,80 |
* podane ceny w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki w konkretnym dniu.
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło:
http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
http://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob