Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Lody o smaku kurczaka! Tak świętuje branża drobiarska

Redakcja
drob 65-lecie-branzy-drobiarskiej-res-drob

Lody o smaku kurczaka, dymiące smocze chrupki i blisko 1000 gości - czyli 65 lat branży drobiarskiej na Podkarpaciu. Jak co roku Res-Drob zaprosił swoich pracowników na piknik, tym razem jednak wraz z rodzinami, do ośrodka w Kielnarowej. Ale że rok niezwyczajny, a jubileuszowy, to i wydarzenie skalą musiało być dostosowane do okoliczności. I było!

Na 12 czerwca do Ośrodka WSIiZ w Kielnarowej zaproszeni zostali nie tylko pracownicy z rodzinami, ale też przedstawiciele branży drobiarskiej z Podkarpacia oraz goście z całej Polski. W wydarzeniu przygotowanym z okazji 65 lecia branży drobiarskiej i Rzeszowskich Zakładów Drobiarskich Res-Drob wzięli również udział goście z Portugalii. Święto Res-Drobu zaszczycili swoją obecnością między innymi Prezydent Rzeszowa Tadeusz Ferenc, Dyrektor Caritas diecezji Rzeszowskiej ks. Stanisław Słowik oraz Zastępca Dyrektora Podkarpackiego Oddziału Regionalnego ARiMR Tomasz Nowakowski.

Wydarzenie otworzył Prezes Marek Jurkiewicz, który szczególny nacisk położył na rolę zespołu pracowniczego Res-Drob dla dynamicznego rozwoju firmy i jej obecnej, wysokiej pozycji na rynku. Długoletni, zasłużeni pracownicy otrzymali z jego rąk podziękowania i dyplomy. Wyróżnił też kontrahentów-hodowców z Podkarpacia, którzy dostarczają drób najwyższej jakości, tak ceniony przez konsumentów. Podczas tej uroczystej części uhonorowano też grupę kontrahentów, szczególnie ściśle i owocnie współpracujących z Res-Drobem, którym firmowa Kapituła przyznała Honorowe Tytuły „Przyjaciel Domu”, jak to ujmuje sentencja na dyplomie: w uznaniu zasług dla branży drobiarskiej oraz konsekwencji w rzetelnym i zawsze uczciwym prowadzeniu interesów, doceniając wieloletni wysiłek we wspólnych działaniach rynkowych,oraz niezmiennie życzliwą postawę wobec partnerów biznesowych.

Z rąk zaproszonych gości Prezes Jurkiewicz odebrał gratulacje, jubileuszowe życzenia oraz okolicznościowe statuetki, a podziękowania w imieniu pracowników złożyli w krótkim wystąpieniu Pani Jolanta Sroka – Kierownik Produkcji i Pan Kazimierz Cyran – Kierownik Działu Utrzymania Ruchu.

Liczba uczestników przerosła oczekiwania organizatorów, dopisały wszystkie grupy gości – pracownicy i kontrahenci z rodzinami, przedstawiciele instytucji i organizacji branżowych. Degustowano doskonałe szaszłyki drobiowe w różnych smakach od łagodnych, przez ziołowe po orientalne i ostre dla zwolenników intensywnych doznań. Była okazja skosztować pieczonego barana i innych smakołyków. Ci odważniejsi uczestnicy drobiarskiego spotkania mieli okazję spróbować nie lada specjałów. Kuchnia Molekularna serwowała dania o intrygujących nazwach. W menu znalazły się między innymi: „lody o smaku kurczaka”, „dymiące smocze chrupki” oraz „bulgoczące soft drinki”. Jak przystało na urodziny pojawił się również tort.

W programie uroczystości znalazł się występ kabaretowy Andrzeja Grabowskiego, taniec ognia, nie brakowało też różnego rodzaju muzyki na żywo.

Jak przystało na piknik na otwartym powietrzu rodzice wraz z dziećmi brali udział w grach i zabawach, mogli spróbować swych sił w konkursach z nagrodami. Szczególną atrakcją był prawdziwy szybowiec, w którym za sterami mogli zasiąść najmłodsi i ze wsparciem symulatora „posadzić go” na lotnisku, za co otrzymywali stosowny certyfikat pilota.

Jako, że 12 czerwca był dniem meczu reprezentacji Polski w ME z Irlandią Północną, uczestnicy Pikniku na wielkim ekranie mogli śledzić zmagania sportowe i wspólnie kibicować „naszym”. Jak się okazało – skutecznie.

Kończący piknik, wieczorny pokaz tańca ognia wywołał szczególny aplauz. Artyści specjalnym układem choreograficznym opowiedzieli historię efektownie podkreśloną wirującymi płomieniami, co w zapadającym zmierzchu zrobiło ogromne wrażenie na wszystkich.

Spotkanie w Kielnarowej było świętem branży, ale też forum dla dyskusji. W kuluarach toczyły się rozmowy o przyszłości rynku, perspektywach w obliczu dyskusji o GMO, drobiu bez antybiotyków, rosnącym eksporcie do Europy i Azji, potencjale podkarpackiego drobiarstwa i innych gorących tematach. Na specjalnie przygotowanych stoiskach, swoje osiągnięcia i ofertę prezentowało 17 firm – wspomniani już „Przyjaciele Domu”. 

Informacja prasowa

 

 

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz