Pomimo kolejnego wzrostu produkcji, w 2015 r. Wielka Brytania była tylko w 73% samowystarczalna w zakresie podaży mięsa drobiu. Wskaźnik samowystarczalności był o 4% niższy niż rok wcześniej i najniższy od 5 lat.
W 2015 r. Wielka Brytania wyprodukowała 1,69 mln ton mięsa drobiu – o 3% więcej niż w 2014 r. Produkcja mięsa kurcząt wyniosła 1,42 mln ton, co oznacza wzrost o 25% w porównaniu z 2000 r. Wielka Brytania jest obecnie drugim pod względem wielkości producentem mięsa drobiu w UE, po Polsce, ale przed Niemcami i Hiszpanią.
Na Wyspach mają swoje siedziby jedne z największych firm produkcyjnych w Europie – Moy Park, który jest częścią brazylijskiego giganta JBS, oraz 2 Sisters Food Group, z zakładami produkcyjnymi w Wielkiej Brytanii, Holandii i Polsce. Kolejne duże firmy obecne na brytyjskim rynku to Faccenda oraz największy producent mięsa indyczego w Europie – Bernard Matthews.
Z uwagi na spadek cen, w 2015 r. wartość brytyjskiej produkcji mięsa drobiu obniżyła się o ok. 1%. Ceny mięsa kurcząt spadły o 5%. Pogłowie drobiu w Wielkiej Brytanii na koniec 2015 r. było o 1% niższe niż rok wcześniej i wyniosło 168 mln szt. Było to głównie spowodowane obniżeniem liczebności stada kurcząt o 3% do 107 mln szt.
Spożycie mięsa drobiu na Wyspach sukcesywnie rośnie, a w 2015 r. zwiększyło się w skali roku o 8% do 2,3 mln ton. Z uwagi na dużą lukę między krajową podażą a popytem konieczny był wzrost importu. Ubiegłoroczny przywóz mięsa drobiu na Wyspy wyniósł 939 tys. ton i był o 8% wyższy niż w 2014 r. Największymi dostawcami była Holandia, Polska, Irlandia, Niemcy i Belgia. Przetwory drobiowe dostarczyli na rynek brytyjski głównie Tajlandia i Brazylia. Brytyjski eksport mięsa drobiu w 2015 r. wyniósł 323 tys. ton i po raz kolejny obniżył się.
Źródło: FAMMU/FAP