W okresie od stycznia do końca maja 2011r. w sumie wywieziono 553,9 tys. ton mięsa drobiowego (w ekwiwalencie mięsa), a więc więcej o 26,5% w porównaniu do tego samego okresu sprzed roku. Do kluczowych rynków zbytu należy zaliczyć Hongkong, Rosję i Arabię Saudyjską. Eksport do Rosji zmniejszył się jednak o 35% do 43,5 tys. ton z uwagi na redukcję kontyngentu taryfowego na import tego gatunku mięsa w związku z planami Moskwy odnośnie zwiększenia samowystarczalności w mięso drobiowe. Z tej samej przyczyny doszło do spadku eksportu drobiu z UE na Ukrainę (o 12% do 28,2 tys. ton). Zmniejszenie handlu w tych kierunkach zostało zniwelowane poprzez wzrost sprzedaży drobiu do Chin, państw Bliskiego Wschodu, a także do Afryki. O 58% do 80,3 tys. ton zwiększyły się dostawy do Hongkongu, z kolei dostawy do Arabii Saudyjskiej uległy podwyżce o 48% do 64,2 tys. ton. Wzrosły również wysyłki drobiu z UE do Beninu (o 21%) oraz do Ghany (o 52%). W analogicznym okresie przywóz drobiu do UE zwiększył się delikatnie, o 4,4% do 336,7 tys. ton. Mniej więcej 2/3 tego importu pochodziło z Brazylii. Import z Tajlandii zwiększył się o 14% do 67,7 tys. ton, a dostawy z Chile o 16% do 17,1 tys. ton. Chiny przejęły po Argentynie 4 miejsce wśród głównych dostawców drobiu na unijny rynek (68% wzrost do 5,8 tys. ton). Przywóz argentyńskiego drobiu spadł o 12% do 5,4 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA