Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Przewidywania dotyczące produkcji drobiu na świecie w 2011 roku.

Zgodnie z sierpniową prognozą USDA w roku 2011 światowa produkcja drobiu osiągnie poziom około 100 mln ton i będzie wyższa od zeszłorocznej o 2,3%. W roku 2010 wzrost produkcji był dwa razy większy. Niższe tempo przyrostu wytwarzania w bieżącym roku to przede wszystkim skutek drogich pasz i nawrotu ptasiej grypy w Azji.

Dynamika wzrostu produkcji drobiu jest o wiele wyższa niż w przypadku innych gatunków mięsa. Mały przyrost produkcji mięsa drobiowego w Unii w roku 2011 jest także wynikiem wprowadzenia nowych przepisów z zakresu drobnostanu drobiu.

 

Wysoki wzrost produkcji w Rosji będzie możliwy dzięki inwestycjom dla sektora drobiarskiego (około 2 mld USD w roku 2010), polityce państwa dążącej do uzyskania samowystarczalności w podaży drobiu, obniżeniu kontyngentów importowych oraz subsydiowaniu produkcji pasz.

 

Wzrostom produkcji w Brazylii oraz w Stanach Zjednoczonych sprzyja wysokie zapotrzebowanie konsumentów, a także konkurencyjne ceny mięsa drobiowego. Niższy wzrost produkcji (3% w stosunku do 7% w 2010 r.) w tym roku w Chinach jest przede wszystkim wynikiem jej dużych kosztów.

Rozszerzaniu produkcji sprzyjają: większa dostępność stad zarodowych, konkurencyjność cenowa i obostrzenia w imporcie (takie jak cła antydumpingowe oraz wyrównawcze wobec drobiu z USA wprowadzone rok temu).

 

Światowa sprzedaż drobiu zwiększy się w bieżącym roku tylko o 1,6% do 11,7 mln ton w porównaniu do 4% wzrostu w roku 2010.

Stany Zjednoczone straciły w zeszłym roku pozycję największego producenta drobiu w skali świata z uwagi na ograniczoną podaż krajową i restrykcje handlowe ze strony takich państw jak Chiny czy Rosja. Niższy eksport z USA ma wystąpić także w tym roku. Na prowadzenie wysunęła się Brazylia, która w roku 2011 prawdopodobnie wyeksportuje na rynki zagraniczne ponad 4 mln ton drobiu, a więc około 1/3 sprzedaży na świecie.

Znaczny wzrost (bo aż o 10%) wysyłek gotowanych przetworów drobiowych do Unii Europejskiej i Japonii odnotuje w bieżącym roku Tajlandia. Zwiększeniu ulegnie też eksport drobiu z Chin, zwłaszcza na rynki azjatyckie.

 

Światowy import drobiu w 2011 r. wzrośnie o 2,2% do 11,3 mln ton. Do największych importerów należeć będą Chiny, Hongkong oraz Japonia. Zakupy, ze względu na zmniejszenie kontyngentu importowego do 350 tys. ton, na pewno ograniczy Rosja. Rosyjski przywóz drobiu spadnie już czwarty rok z rzędu (jeszcze niedawno państwo to było największym na świecie importerem mięsa drobiowego!).

 

Niższe dostawy do krajów należących do Unii są skutkiem zmiany systemu licencjonowania importu drobiu w roku 2010 oraz ograniczenia importu (co wynika z nowych przepisów z zakresu oznaczania mięsa drobiowego, które było uprzednio zamrożone – rozporządzenie Rady nr 1047/2009 obowiązujące od 1.05.2010 r.).

 

Źródło: FAMMU/FAPA

 

 


Loading comments...
Wiadomość z kategorii: