Wolumen eksportu zwiększył się o 7% do 224 tys. ton, a jego wartość wzrosła o 21% do 437,6 mln EUR. Mięso drobiowe miało największy udział w sprzedaży na rynki zagraniczne. Wartość wysyłek tych produktów wzrosła o 21% do 376,7 mln EUR. Dobre wyniki uzyskane zostały także w eksporcie przetworów drobiowych, którego wartość wzrosła w ciągu roku o 32% do 44,2 mln EUR.
Kluczowymi importerami mięsa oraz przetworów z drobiu z Polski były państwa należące do Unii Europejskiej (głównie Niemcy, Wielka Brytania, Czechy). W przypadku krajów spoza UE największe ilości mięsa drobiu wysłano do Hongkongu, Beninu i na Ukrainę. Wartość eksportu polskiego żywca drobiu wzrosła o 3%, mimo że jego ilość spadła o 32%.
Wartość sprzedaży polskich piskląt na Ukrainę zmniejszyła się o 17%, natomiast znacząco wzrosła do Rosji, o 113%.
Wielkość importu sektora drobiu do Polski w ciągu pierwszych sześciu miesięcy tego roku wyniosła 51,5 tys. ton i była wyższa o 25% od wolumenu z roku 2010, z kolei jego wartość wzrosła o 21% do 74 mln EUR. W zakupach prym wiódł żywiec o wartości 39,4 mln EUR (28% wzrost w ciągu roku), a jego głównymi dostawcami były Czechy, Niemcy oraz Słowacja.
Doszło również do zwiększenia wartości importu mięsa i przetworów drobiowych (o 14%), zwłaszcza z państw Unii.
Źródło: FAMMU/FAPA