Na wolumen eksportu złożyło się 570,1 tys. ton mięsa kurcząt (+23% w stosunku do I połowy roku 2010), 76,5 tys. ton mięsa z indyków (+23%), 4,1 tys. ton żywego drobiu (+10%), 21,1 tys. ton mięsa z kaczek (-26%), 1,4 tys. ton mięsa z gęsi (-4%) i 18 tys. ton pozostałego mięsa oraz produktów drobiowych (+27%).
Największe ilości drobiu na rynki krajów trzecich wyeksportowały takie państwa jak: Francja, Holandia, Niemcy, Wielka Brytania, Polska. Wysyłki drobiu z Polski poza Unię zwiększyły się o 7% do 45,4 tys. ton. W strukturze towaru eksportowanego z naszego kraju dominowały tradycyjnie mrożone elementy kurcząt.
W porównaniu do sytuacji z roku 2010, Rosja spadła z pierwszego na czwarte miejsce wśród importerów drobiu z UE. Kluczowe miejsce zajął Hongkong, następnie Arabia Saudyjska i Benin. Aż o 50% wzrosły wysyłki do Hongkongu oraz do Arabii Saudyjskiej (odpowiednio do 95,8 tys. ton i do 78 tys. ton). Sprzedaż do Beninu zwiększyła się o ¼ do 63 tys. ton.
Rosyjski import spadł o ½ do 48,9 tys. ton, zmalały też wysyłki na Ukrainę, do Wietnamu oraz Jemenu. Najszybciej eksport wzrósł do RPA i do Chin, które zakupiły kolejno pięć i sześć razy więcej drobiu z UE niż w I półroczu roku poprzedniego.
Podczas pierwszych sześciu miesięcy roku 2011 państwa UE importowały z krajów trzecich około 408 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów drobiowych (2,8% wzrost wobec poprzedniego roku).
Brazylia wciąż pozostaje kluczowym dostawcą, jednak przy niższym wolumenie eksportu w stosunku do zeszłego roku (spadek o 0,6% do 290,7 tys. ton).
Większą ilość gotowanych przetworów z kurcząt importowano z Tajlandii (wzrost o 12% do 78,7 tys. ton), zwiększyły się również dostawy drobiu z Chile (19% wzrost do 20,3 tys. ton).
Źródło: FAMMU/FAPA