Od początku roku ceny brojlerów w UE systematycznie rosły, z uwagi na duże zapotrzebowanie eksportowe oraz wysokie koszty produkcji, wywołane drogimi paszami.
W przeciągu roku największa zwyżka cen miała miejsce w Danii (+ 21%), we Włoszech (+ 19%), Hiszpanii i Francji (+ 10%) oraz w Wielkiej Brytanii (+ 9%). W naszym kraju skala wzrostu cen wyrażonych w euro była niższa od średniej unijnej o około - 6%, natomiast notowania w złotówkach wzrosły aż o + 16%.
Ze wszystkich członków UE jedynie na Węgrzech ceny we wrześniu br. delikatnie obniżyły się w skali roku o - 2%. Najwyższy poziom notowań brojlerów od początku roku odnotowano w sierpniu (193,4 euro/100 kg). We wrześniu średnie ceny w Unii nieznacznie obniżyły się w stosunku do sierpnia o - 0,5%. W 12 państwach członkowskich notowania kurczaka we wrześniu wzrosły, w 10 obniżyły się, a w pozostałych nie zmieniły się. Na najniższym poziomie w całej UE pozostają nadal ceny brojlerów w Polsce, Wielkiej Brytanii i Bułgarii (ok. 75% średniej unijnej). Najwyższe ceny za brojlera uzyskują hodowcy z Niemiec, Finlandii, Cypru, Danii i Francji.
W nadchodzących tygodniach można spodziewać się utrzymania się cen brojlerów na zbliżonym do obecnego poziomie, lub nawet ich nieznacznego spadku. Na obnizki cen może mieć wpływ osłabienie tempa wzrostu eksportu drobiu do krajów trzecich, oczekiwane niższe ceny pasz w wyniku dobrych zbiorów zbóż, a także czynniki sezonowe. Na wsparcie cen będą wpływały prognozy Komisji dotyczące nieznacznego wzrostu produkcji drobiu w UE w 2011 r. (o + 0,5%) oraz jej spadku w 2012 r. (- 0,8%). Do końca roku ceny brojlerów pozostaną na poziomie wyższym niż przed rokiem i w ciągu minionych 5 lat.
Źródło: FAMMU/FAPA