zm skiba

kojs

CenyRolnicze
17 maja 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9363 EUR EUR - 4.2685 GBP GBP - 4.9790 DKK DKK - 0.5721
Archiwum


17.05.2024 13:44 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-9,00 zł/kg, średnia: 8,43 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

17.05.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 246,75 (-0,70%), kukurydza CZE24: 213,50 (0,00%), rzepak SIE24: 478,75 (+1,11%)

14.05.2024 SPRZEDAM 20 TUCZNIKÓW, 120 kg, 60%, podkarpackie, ropczycko-sędziszowski, 39-120, tel.: 608 872 475

14.05.2024 SPRZEDAM 10 T PSZENICY PASZ., trans. rolnika, wielkopolskie, koniński, 62-510, tel.: 660 834 421

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Drób

Dobre wieści dla drobiarzy

Cieszący się bardzo dużym uznaniem branży drobiarskiej Rabobank, oczekuje poprawy sytuacji producentów mięsa drobiowego w najbliższych miesiącach. Powodem ma być wzrost globalnego popytu na drób wywołany przede wszystkim przez spodziewane braki mięsa w Chinach. 

Czytaj więcej...

Bruksela „nagrodziła” Ukrainę za kombinacje a'la „filet z kością”

Jak informowaliśmy wczoraj, Komisja Europejska zawarła wstępne porozumienie z Ukrainą, na mocy którego zwiększono bezcłowy kontyngent taryfowy do 50 tys. ton na przywóz ukraińskiego mięsa drobiowego na rynki państw członkowskich. - Kompromis pomiędzy Brukselą a Kijowem można ocenić jako umiarkowany sukces z punktu widzenia unijnych producentów drobiu. Zakładamy bowiem, że o ile unijno-ukraińska umowa pozwoli na wstrzymanie powiększania przywozu to jednak „zakonserwuje” wielkość ukraińskich dostaw na obserwowanym dotąd poziomie – komentują eksperci z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Czytaj więcej...

Bruksela dała zielone światło na przywóz 50 tys. ton drobiu z Ukrainy

- Kompromis między Unią Europejską, a Ukrainą ustanawiający kontyngent bezcłowy na import 50 tys. ton mięsa drobiowego oznacza, że Ukraińcy dostają zgodę na taką samą wielkość eksportu jaką zrealizowali wykorzystując luki prawne w roku 2018, co powszechnie uznawano za jeden z czynników, które przyczyniły się do spadku cen skupu żywca pod koniec zeszłego roku – przestrzega Mariusz Szymyślik z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Czytaj więcej...

Do rzeszowskiej rzeźni przyjechał słowacki drób skażony Salmonellą

We wtorek 26 lutego w jednej z rzeźni w Rzeszowie, poddano ubojowi kurczęta rzeźne w ilości 20 832 sztuk pochodzące ze słowackiej fermy Farmavet S.r.o. HF Lubela nr zatwierdzenia - SK VH LM-03. Z ubitej partii drobiu pobrano próby urzędowe do badań laboratoryjnych w kierunku obecności Salmonella, który wykazały obecność tej bakterii. 

Czytaj więcej...

Umowa między USA a Chinami będzie niekorzystna z punktu widzenia polskiego drobiarstwa

Agencja Bloomberg, powołując się na anonimowe, dobrze poinformowane źródła sugeruje, że wkrótce amerykańskie drobiarstwo będzie mogło po czterech latach przerwy wrócić na rynek chiński. Porozumienie między USA a Chinami ma być pochodną progresu jaki oba kraje uczyniły ostatnio w rozmowach handlowych dotyczących innych zagadnień. Dla USA ceną za powrót do Chin będzie szersze otwarcie rodzimego rynku na gotowe do spożycia produkty drobiowe z Państwa Środka.

Czytaj więcej...

Czesi wzięli się za drób. Polscy producenci robią krok wyprzedzający

Po tym jak Czesi przeprowadzili kampanię przeciwko polskiej wołowinie, przyszedł czas na drób. Niedawno informowaliśmy o wykryciu przez czeskie służby weterynaryjne salmonelli w dostawie zawierającej mrożone udka z kurczaka. W odpowiedzi polscy producenci drobiu wprowadzili dodatkowe kontrole w eksportowanym mięsie do Czech, które w razie zarzutów mają być dowodem na to, że dana partia towaru była bezpieczna.

Czytaj więcej...

Wzrosły ceny brazylijskiego drobiu

Na skutek istotnego wzrostu zamówień eksportowych wzrosły ceny żywca oraz mięsa drobiowego w Brazylii  – wynika z informacji docierających z kraju liderującego w światowych rankingach eksportowych. Brazylijski  przemysł drobiarski zaczynał już się martwić słabym początkiem roku, bowiem w styczniu popyt na import mięsa nie był duży.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu