Skarga ta miałaby trafić do Światowej Organizacji Handlu. W maju 2010 roku zaczęło obowiązywać unijne rozporządzenie odnośnie znakowania przetworów z drobiu. Zmiana legislacyjna dotyczyła zakazu oznaczania przetworów wcześniej zamrożonych i wyrobów z drobiu, a także mięsa drobiowego w solance, jako świeże bądź też schłodzone.
Ceny skupu kurczaka brojlera uzyskane w poniedziałek – 14.03.2011 z ubojni oraz innych źródeł krajowych, wahają się w granicach: od 3,75 do maksymalnie 4,30 zł "kg (netto).
USA wyeksportowało w 2010 roku mniej więcej 3,4 mln ton mięsa oraz przetworów z kurcząt, czyli o 6% mniej niż rok temu. Eksport mięsa mrożonego zmniejszył się o 8,5% do 2,85 mln ton.
26.02.2011r. opublikowane zostało rozporządzenie KE o zezwoleniu na używanie Bacillus subtilis C-3102 (DSM 15544) jako dodatku paszowego dla kurcząt odchowywanych na kury nioski, indyków, podrzędnych gatunków ptaków, ptaków ozdobnych oraz łownych.
Ceny skupu kurczaka brojlera uzyskane w poniedziałek – 07.03.2011 z ubojni oraz innych źródeł krajowych, wahają się w granicach: od 3,70 do maksymalnie 4,50 zł "kg (netto).
Ceny skupu kurczaka brojlera uzyskane w poniedziałek – 28.02.2011 z ubojni oraz innych źródeł krajowych, wahają się w granicach: od 3,90 do maksymalnie 4,40 zł "kg (netto).
Ceny drobiu szaleją. W ciągu tygodnia kilogram tuszek zdrożał o 70 groszy. Niewątpliwie powstała kolejna duża luka w dostawach żywca-ocenia Mirosław Ossowski z giełdy Agrohandel w Łodzi.
Ceny skupu kurczaka brojlera uzyskane w poniedziałek – 21.02.2011 z ubojni oraz innych źródeł krajowych, wahają się w granicach: od 3,40 do maksymalnie 4,10 zł "kg (netto).
I znowu zmiany na rynku drobiu, choć akurat tych można było się spodziewać. Nieopłacalna przez ostatnie miesiące hodowla kurczaków doprowadziła do ograniczenia produkcji.
Ceny skupu kurczaka brojlera uzyskane w poniedziałek – 14.02.2011 z ubojni oraz innych źródeł krajowych, wahają się w granicach: od 3,10 do maksymalnie 3,70 zł "kg (netto).
Ceny drobiu znowu pną się w górę . Najbardziej o 60-70 groszy za kilogram zdrożały tuszki kurczaków. Ale tak duże wzrosty cen na pewno nie są wynikiem wzmożonego popytu, bo ten się nie zmienia, tylko braku towaru, na który coraz częściej narzekają przetwórnie- ocenia Mirosław Ossowski z giełdy Agrohandel w Łodzi.
Ceny skupu kurczaka brojlera uzyskane w poniedziałek – 07.02.2011 z ubojni oraz innych źródeł krajowych, wahają się w granicach: od 3,30 do maksymalnie 3,60 zł "kg (netto).
Przy taniej wieprzowinie nie ma co liczyć na opłacalne ceny drobiu. Klienci wybierają raczej schab niż indycze filety. A hodowcy załamują ręce. Droga pasza to dla nich gwóźdź do trumny. Do tego niemieccy kontrahenci nie są wcale zainteresowani naszym towarem. A eksport na zachód to podstawa naszej produkcji mięsa indyczego.
Ceny skupu kurczaka brojlera uzyskane w poniedziałek – 31.01.2011 z ubojni oraz innych źródeł krajowych, wahają się w granicach: od 3,15 do maksymalnie 3,40 zł "kg (netto).
Ceny skupu kurczaka brojlera uzyskane w poniedziałek – 24.01.2011 z ubojni oraz innych źródeł krajowych, wahają się w granicach: od 3,00 do maksymalnie 3,60 zł "kg (netto).
Ruszyły prace nad powołaniem Unii Drobiarstwa Polskiego. Ma być to ważny krok w stronę tak oczekiwanej konsolidacji branży i stabilizacji rynku.W skład Unii wchodziliby nie tylko hodowcy czy przetwórcy, ale także inne firmy działające na rzecz branży. I choć pomysł takiej konsolidacji nie jest niczym nowym, dziś nabiera nowego znaczenia.
Ceny skupu kurczaka brojlera uzyskane w poniedziałek – 17.01.2011 z ubojni oraz innych źródeł krajowych, wahają się w granicach; od 3,00 do maksymalnie 3,60 zł "kg (netto). W porównaniu z sytuacją sprzed tygodnia, ceny obniżyły się średnio o 0,20 – 0,30 zł za kilogram.
Miał być rekord i jest. Ubiegły rok branża drobiarska zamknęła z nie notowaną od lat produkcją. Rośnie nie tylko produkcja ale i eksport. Jakby optymizmu było mało 2011 rozpoczął się na plusie. Ceny podobnie jak popyt znów ruszyły w górę. Ostatnie trzy miesiące były wyjątkowo ciężkie dla branży. Wysokie koszty produkcji i spadające ceny mięsa spowodowały, że hodowcy sprzedawali drób poniżej kosztów produkcji. Takiej końcówki roku nikt się nie spodziewał.