Ruszyły prace nad powołaniem Unii Drobiarstwa Polskiego. Ma być to ważny krok w stronę tak oczekiwanej konsolidacji branży i stabilizacji rynku.W skład Unii wchodziliby nie tylko hodowcy czy przetwórcy, ale także inne firmy działające na rzecz branży. I choć pomysł takiej konsolidacji nie jest niczym nowym, dziś nabiera nowego znaczenia.
Ceny skupu kurczaka brojlera uzyskane w poniedziałek – 17.01.2011 z ubojni oraz innych źródeł krajowych, wahają się w granicach; od 3,00 do maksymalnie 3,60 zł "kg (netto). W porównaniu z sytuacją sprzed tygodnia, ceny obniżyły się średnio o 0,20 – 0,30 zł za kilogram.
Miał być rekord i jest. Ubiegły rok branża drobiarska zamknęła z nie notowaną od lat produkcją. Rośnie nie tylko produkcja ale i eksport. Jakby optymizmu było mało 2011 rozpoczął się na plusie. Ceny podobnie jak popyt znów ruszyły w górę. Ostatnie trzy miesiące były wyjątkowo ciężkie dla branży. Wysokie koszty produkcji i spadające ceny mięsa spowodowały, że hodowcy sprzedawali drób poniżej kosztów produkcji. Takiej końcówki roku nikt się nie spodziewał.
Głęboki kryzys na fermach niosek. Drobiarze dopłacają do produkcji jaj. Jeżli tak dalej pójdzie, trzeba będzie likwidować stada - mówą załamani rolnicy. A tymczasem cena jaj na rynku – ani drgnie... Klienci za jajecznicę z 6 jaj zapłacić muszą nawet...5 złotych! Na fermie produkcja jaj nie ustaje nawet na chwilę. To prawdziwe nieszczęście.
Producenci drobiu alarmują o tragicznej sytuacji na rynku. Problemy zaczęły się jesienią, ale teraz to już klęska. 2,90 do 3 złotych za kilogram żywca w skupie, pokrywa jedynie zakup paszy, która drastycznie zdrożała. Wzrósł także VAT. A gdzie koszty zakupu piskląt, ogrzewania i energii elektrycznej, leków, opieki weterynaryjnej czy transportu? - żalą się hodowcy.