25 brazylijskich zakładów mięsnych otrzymało pozwolenie na eksport do Chin, co powoduje że jest ich łącznie już 89. Spośród dodatkowych certyfikowanych zakładów, siedemnaście jednostek to producenci wołowiny.
Według Argus Media 25 brazylijskich zakładów mięsnych otrzymało prawo eksportu mięsa do Chin na początku tego tygodnia, zwiększając całkowitą liczbę jednostek eksportujących do 89. Spośród dodatkowych certyfikowanych nowych zakładów, 17 to producenci wołowiny, sześć to producenci drobiu, jeden to producent wieprzowiny, a drugi producent mięsa osła.
Od początku kryzysu ASF w Chinach w sierpniu 2018 r. podaż mięsa w tym kraju szybko spadła, co doprowadziło do wzrostu importu. W tym czasie zwiększył się import brazylijskiej wieprzowiny do Państwa Środka o 31% do 133 500 ton. Według szacunków branży, całkowity eksport wieprzowiny w Brazylii wzrośnie w tym roku o 12% do 720 000 ton.
W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy tego roku Chiny zwiększyły import brazylijskiej wołowiny o 11% do 212 200 ton i zwiększyły import brazylijskiego drobiu o 19% do 348 200 ton w porównaniu z rokiem poprzednim, ponieważ chińscy konsumenci szukają białek zastępczych dla wieprzowiny.
W rezultacie całkowity eksport drobiu w Brazylii prawdopodobnie wzrośnie w tym roku nawet o 5% do 4,3 miliona ton, podczas gdy prognozuje się, że w tym roku dostawy świeżej wołowiny wzrosną o około 10% do prawie 2 milionów ton.
Źródło: euromeatnews.com