Według szacunków Rabobanku, Chiny będą zwiększać import wieprzowiny w następnych latach, ze szczytem zakupów na poziomie 4,6 miliona ton prognozowanym w 2020 rok. Rokowania, przedstawione przez bank w zeszłym tygodniu, pokazują, że już w tym roku ustanowiony zostanie rekord chińskiego importu wieprzowiny, który ma wynieść od 3,1 do 3,3 miliona ton.
Sytuacja związana z afrykańskim pomorem świń w Chinach będzie oddziaływała na światowy rynek wieprzowiny przez co najmniej 5 lat. Zgodnie z analizą banku, poziomy importu wieprzowiny będą nadal wysokie w latach 2021-2025, osiągając co najmniej 3 miliony ton rocznie.
Na razie chiński import wieprzowiny stanowi 25% światowego handlu tym mięsem, ale w przyszłym roku spadek chińskiej produkcji wieprzowiny ma wynieść ok. 15%, co zwiększy import do rekordowego poziomu. Bank uważa również, że proces konsolidacji nastąpi w chińskim sektorze trzody chlewnej do 2025 r., przy czym małe gospodarstwa będą stanowiły tylko 30% produkcji, podczas gdy duże gospodarstwa z ponad 10 000 sztuk zdominują tamtejszy rynek.