Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Polskie mięso pełne antybiotyków?

Redakcja

17 grudnia 2019 roku na portalu Onet ukazał się artykuł pt. „Polskie mięso jest pełne antybiotyków. Zawiera ich coraz więcej”. Autor artykułu porusza temat stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej w Polsce, wyraźnie wskazując czytelnikom, że mięso pochodzące z naszego kraju zawiera coraz więcej antybiotyków. 

 

- Główny Lekarz Weterynarii nie może pozostać obojętny na zawarte w ww. artykule stwierdzenia. Artykuł mocno zaniepokoił nie tylko pracowników Głównego Inspektoratu Weterynarii, ale również całą polską Inspekcję Weterynaryjną. Artykuł nie pozostał bez echa wśród przedsiębiorców sektora spożywczego oraz polskich hodowców zwierząt gospodarskich – czytamy w oświadczeniu GIW.

 

Jak wyjaśnia polska weterynaria, autor artykułu sugerując, że polska żywność zawiera pozostałości antybiotyków, nie podaje żadnych dowodów, wyników badań laboratoryjnych czy realizowanych w Polsce planów monitoringowych. Swoją opinię wyraża jedynie w oparciu o opublikowany w październiku br. przez ESVAC (European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Agents Consumption) raport dotyczący sprzedaży przeciwbakteryjnych produktów leczniczych weterynaryjnych w państwach UE. W opinii autora artykułu wnioski zawarte w przedmiotowym raporcie są fatalne dla Polski, ponieważ w 2017 roku wykorzystano w Polsce cztery razy więcej antybiotyków niż w Danii, trzy razy więcej niż w Holandii i dwa razy więcej niż w Niemczech.

 

- Autor artykułu podważa w ten sposób zaufanie konsumentów do polskiej żywności. Tymczasem polska żywność pochodzenia zwierzęcego podlega stałemu nadzorowi, wielu procedurom kontrolnym i badawczym, co sprawia, że jest bezpieczna. Publikacja artykułu o takiej treści może mieć negatywny wpływ na pomyślnie rozwijający się eksport polskiej żywności. Niewątpliwie tego typu informacje nie pozostaną również niezauważone przez nie zawsze życzliwe Polsce lobby żywnościowe w innych państwach – czytamy w komunikacie Inspekcji Weterynarii.

 

Mając na względzie powyższe w dniu 20 grudnia 2019 roku Główny Lekarz Weterynarii skierował do redaktora naczelnego portalu Onet pismo, wraz z którym przekazano opracowanie dotyczące stanu nadzoru nad polską żywnością, podejmowanych działań oraz wyników prowadzonych w Polsce badań laboratoryjnych.

 

Źródło: GIW

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: