Branża mięsna jest najbardziej zadłużonym sektorem żywnościowym w Polsce. Coraz więcej zakładów ma też problemy z terminowym regulowaniem należności. - Sami przedsiębiorcy mówią, że to przez niespotykanie duże skoki cen surowca. Wiele firm stoi na skraju bankructwa – informuje Agrobiznes (TVP).
Jak podaje Telewizja Polska, problem kredytów i opóźnień w ich spłacie dotyczy w szczególności średnich oraz dużych zakładów mięsnych. Zarówno w sektorze wieprzowym jak drobiowym. Według raportu przygotowanego przez Rejestr Dłużników BIG InfoMonitor, branża mięsna zalega bankom i partnerom biznesowym w sumie na kwotę sięgającą prawie pół miliarda złotych.
- Dla średniej wielkości firmy kupienie surowca w ciągu jednego dnia to są miliony. To nie jest branża, która może funkcjonować bez kredytów. To jest branża, która musi funkcjonować na kredytach obrotowych i inwestycyjnych – mówi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso
Jak słyszymy w Agrobiznesie, nastroje w sektorze pogorszyły się wraz ze wzrostem cen surowca, zwłaszcza wieprzowina, która w minionym roku podrożała o co najmniej 50 proc. Przetwórcom nie udało się przenieść tych wzrostów na ceny płacone w sklepie, dlatego wielu z nich różnicę musiało pokrywać z własnej kieszeni, co generowało dodatkowe koszty.
- Banki niechętnie udzielają kredytów dla branży mięsnej i rzeczywiście jest to ogromny problem. Nie do końca zakłady mięsne potrafią sobie z tym radzić i to może spowodować kolejne, ewentualne upadki – uważa Janusz Rodziewicz ze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Polskich.
Wg TVP, to zadłużenie nie powinno jednak dziwić, bo sektor mięsny jest jednym z największych w kraju. Ma 20-procentowy udział w produkcji żywności i odpowiada za 12 procent PKB, zatrudniając przy tym ponad 80 tys. osób.
- Przy rentownościach, które oscylują w granicach 0,1 proc., to nawet niewielkie wahnięcia cen surowca w branży mięsnej i wzrost kosztów pracy, dość szybki od początku roku, powodują natychmiastowy spadek rentowności i szybkie przesunięcie się z firmy przynoszącej zyski do firmy przynoszącej straty – mówi Andrzej Gantner z Polskiej Federacji Żywności
Agrobiznes poinformował, że choć sektor mięsny jest najbardziej zadłużony, to nie jest jedynym, który ma problemy z kredytami. Spory odsetek dłużników jest też wśród przetwórców owoców i warzyw oraz piekarni. Najbardziej rzetelnie spłacają kredyty polskie mleczarnie.