Jeden z największych producentów mięsa wieprzowego w USA, postanowił na czas nieokreślony zamknąć swój zakład przetwórczy w Sioux Falls w Południowej Dakocie po tym, jak 200 pracowników zakładu zostało zainfekowanych wirusem COVID-19. Jednostka zapewnia 5% krajowej konsumpcji wieprzowiny w USA, a jej zamknięcie jest postrzegane jako poważny cios dla branży.
Zakład dostarcza prawie 130 milionów porcji żywności tygodniowo, czyli około 18 milionów porcji dziennie, i zatrudnia 3700 osób. Według komunikatu prasowego Smithfield, ponad 550 rolników zaopatruje zakład. - Zamknięcie tego zakładu w połączeniu z innymi czynnikami powoduje, iż na rynku coraz bardziej realny jest niedobór mięsa. Te zamknięcia zakładów będą miały również poważne, być może katastrofalne konsekwencje dla wielu osób w łańcuchu dostaw, przede wszystkim hodowców zwierząt w naszym kraju. Rolnicy nie mają gdzie wysyłać swoich zwierząt - powiedział Kenneth M. Sullivan, prezes i dyrektor generalny Smithfield.
- Niestety przypadki COVID-19 są obecnie wszechobecne w całym naszym kraju. Wirus atakuje społeczności wszędzie. Sektory rolnictwa i żywności nie były na to przygotowane. W dalszym ciągu jednak staramy się utrzymywać produkcję aby zapewnić zapasy żywności dla naszego narodu podczas tej pandemii. Uważamy, że naszym obowiązkiem jest pomóc wyżywić kraj, teraz bardziej niż kiedykolwiek – podsumował Sullivan.
Smithfield wznowi działalność w Sioux Falls po otrzymaniu dalszych wskazówek od urzędników lokalnych, stanowych i federalnych. Firma będzie nadal przez następne dwa tygodnie.