Import mięsa do Chin w czerwcu osiągnął najwyższą wielkość i wartość od początku kryzysu ASF. Ponad 600 000 ton mięsa (bez podrobów) trafiło do Chin w czerwcu, za ponad 2,1 miliarda dolarów. W ujęciu ilościowym import mięsa wzrósł o 12% miesiąc do miesiąca (m/m) i 82% rok do roku (r/r). Wartościowo wzrost wyniósł odpowiednio 11% m/m i 78% r/r.
Chiny kontynentalne zaimportowały łącznie 3,48 mln ton mięsa w pierwszej połowie 2020 r., przy wartości importu na poziomie 12,5 mld USD, co oznacza wzrost odpowiednio o 89% r/r i 112% r / r. Jeśli chodzi o kraje dostarczające mięso, to brylowały Brazylia, USA i Hiszpania. Te trzy kraje były głównymi źródłami importu mięsa do Chinw tym okresie, a przywóz mięsa z tych trzech krajów wykazał wzrost o ponad 200 000 ton r/r. wzrost odpowiednio o 112%, 530% i 134%.
Według niektórych ekspertów z Europy i Australii, Chiny będą stanowić około 40% światowego handlu mięsem i oczekuje się, że wskaźnik ten wzrośnie w przyszłym roku z powodu deficytu białka zwierzęcego spowodowanego kryzysem ASF.