Kanadyjska wieprzowina szybko odzyskuje swoją niedawną, silną pozycję na rynku chińskim. Eksport tego mięsa w pierwszych sześciu miesiącach roku wzrósł o 14% rok do roku, głównie za sprawą wzrostu zamówień z Państwa Środka.
Całkowity wywóz w tym okresie wyniósł 688 300 ton, a wysyłki do Chin stanowiły 45% tego wolumenu. Wzrósł również eksport do Stanów Zjednoczonych jak również do Wietnamu.
Niższe natomiast były dostawy kierowane do Meksyku, Japonii, Korei Południowej i Tajwanu.
- Siła eksportu do Chin może w pewnym stopniu wyjaśniać niedawny wzrost stada świń hodowlanych w Kanadzie. Z drugiej strony średnia cena trzody chlewnej w Kanadzie tego lata była najniższa od 2009 r., na co wpływ miały wyższe wydajności (+ 4% za rok do połowy sierpnia) oraz zakłócenia związane z koronawirusem – stwierdza Hannah Clarke, analityk ds. Hodowli zwierząt w AHDB.
Według Statistics Canada, całkowita liczba świń w kraju na dzień 1 lipca 2020 roku była stabilna w porównaniu z rokiem ubiegłym i wynosiła 14 milionów sztuk. Odnotowano jednak wzrost w stadzie hodowlanym, o 1,4%, przy podobnym wzroście liczby prosiąt poniżej 7 kg.
Źródło: euromeatnews.com