W pierwszym kwartale 2020 roku niemieckie firmy wyprodukowały o 37% więcej zamienników mięsa niż w analogicznym okresie 2019 roku.
W Niemczech rośnie popyt i produkcja na produkty zastępujące mięso, takie jak wegetariańskie pasty do smarowania, paszteciki sojowe lub tofu. W pierwszym kwartale 2020 roku produkcja substytutów mięsa wzrosła o 37% z prawie 14,7 tys. ton do 20 tys. ton w porównaniu do analogicznego kwartału roku poprzedniego.
Wartość produkcji zamienników mięsa wzrosła w tym samym okresie o 36% z nieco poniżej 62,4 mln euro do 85,1 mln euro. Wartość produkcji zamienników mięsa w całym 2019 roku wyniosła 272,8 mln euro. Suma ta jest wciąż stosunkowo niewielka w porównaniu z produkcją mięsa. Łączna wartość produkcji w kategorii mięsa przetworów mięsnych w 2019 roku wyniosła 40,1 mld euro.
Źródło: pig333.com