Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Holendrzy nie czują wstrętu do mięsa. Spożycie rośnie

Redakcja

Holendrzy w 2019 roku po raz drugi z rzędu zwiększyli roczne spożycie mięsa i przetworów mięsnych. Uniwersytet Wageningen (WER) niedawno wyliczył średnie spożycie na jednego mieszkańca na łączną masę ubojową 77,8 kg, co oznacza wzrost o 600 g w porównaniu z rokiem poprzednim. W latach 2010-2016 spożycie mięsa i przetworów na jednego mieszkańca regularnie spadało, począwszy od 79,1 kg w 2009 roku.

 

Ostatni trend wzrostowy eksperci z Wageningen uzasadnili głównie wzrostem spożycia mięsa drobiowego. Wzrost spożycia tego rodzaju mięsa na jednego mieszkańca wyniósł 400 g do 22,9 kg w 2019 r/r. W przypadku wieprzowiny nastąpił wzrost o 100 g do 36,7 kg. W pozostałych rodzajach mięsa nie zaobserwowano prawie żadnych zmian. Naukowcy szacują spożycie wołowiny na mieszkańca w 2019 r. na 15,5 kg, cielęciny na 1,3 kg, mięsa jagnięcego i koziego łącznie na 1,2 kg oraz koniny na 0,1 kg.

 

Tegoroczny wskaźnik spożycia mięsa może być niższy niż w poprzednich latach ze względu na koronawirusa i ograniczoną liczbę turystów przyjeżdżających do Holandii. Ponadto wiele restauracji zostało całkowicie lub tymczasowo zamkniętych.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: