Holendrzy w 2019 roku po raz drugi z rzędu zwiększyli roczne spożycie mięsa i przetworów mięsnych. Uniwersytet Wageningen (WER) niedawno wyliczył średnie spożycie na jednego mieszkańca na łączną masę ubojową 77,8 kg, co oznacza wzrost o 600 g w porównaniu z rokiem poprzednim. W latach 2010-2016 spożycie mięsa i przetworów na jednego mieszkańca regularnie spadało, począwszy od 79,1 kg w 2009 roku.
Ostatni trend wzrostowy eksperci z Wageningen uzasadnili głównie wzrostem spożycia mięsa drobiowego. Wzrost spożycia tego rodzaju mięsa na jednego mieszkańca wyniósł 400 g do 22,9 kg w 2019 r/r. W przypadku wieprzowiny nastąpił wzrost o 100 g do 36,7 kg. W pozostałych rodzajach mięsa nie zaobserwowano prawie żadnych zmian. Naukowcy szacują spożycie wołowiny na mieszkańca w 2019 r. na 15,5 kg, cielęciny na 1,3 kg, mięsa jagnięcego i koziego łącznie na 1,2 kg oraz koniny na 0,1 kg.
Tegoroczny wskaźnik spożycia mięsa może być niższy niż w poprzednich latach ze względu na koronawirusa i ograniczoną liczbę turystów przyjeżdżających do Holandii. Ponadto wiele restauracji zostało całkowicie lub tymczasowo zamkniętych.