Jeden z dyrektorów Cherkizovo Group, Sergey Shapovalov, doktor biologii i dyrektor Laboratorium Badawczo-Rozwojowego w Czerkizowie, uważa, że jest za wcześnie, aby mówić o perspektywie produkcji mięsa laboratoryjnego w Rosji. Dotyczy to szczególnie „mięsa” roślinnego, ponieważ jego bezpieczeństwo i wartość odżywcza pozostają pod znakiem zapytania.
Shapovalov podzielił się swoją opinią podczas konferencji internetowej „Zdrowe odżywianie i inżynieria genetyczna (GMO) - mity i realia” organizowanej przez radiostację Komsomolskaja Prawda. Jeden z tematów poruszonych na konferencji dotyczył porównania żywności naturalnej i sztucznej. Według Shapovalova naukowcy nie mają wystarczających informacji na temat bezpieczeństwa sztucznej żywności, która nadal kosztuje dużo więcej niż ich naturalne odpowiedniki. - Instytut Żywienia jeszcze nas nie zapewnił, że sztuczna żywność jest bezpieczna, a nasz układ pokarmowy jest w stanie ją rozłożyć. Dlatego jest zbyt wcześnie, aby mówić o perspektywie sztucznego żywienia. Chcę zobaczyć dowód na to, że sztuczny burger pozostaje nieszkodliwy przez trzy pokolenia - powiedział Siergiej Shapovalov.
Według Nadieżdy Rayevej, szefowej Departamentu Higieny Żywności w Federalnej Służbie Nadzoru Ochrony i Dobrobytu Konsumentów (Rospotrebnadzor) w obwodzie moskiewskim, jej wydział prowadzi testy sztucznej żywności, w której białko zwierzęce jest zastępowane białkami pochodzenia roślinnego. - Patrzymy na skład gatunkowy i obecność substancji sojowych, które nie są deklarowane na produktach. 3-5% próbek nie spełnia wymaganych parametrów fizykochemicznych. Te parametry różnią się w zależności od grupy żywności - powiedziała.
Osobno Nadieżda Rayeva mówiła o pracy Rospotrebnadzor w zakresie sprawdzania i identyfikowania produktów o wysokim stężeniu GMO. W ciągu roku liczba ta zmniejszyła się. Podczas gdy 0,05% próbek wykazywało oznaki składników GMO w 2019 r., w 2020 r. odnotowano spadek do 0,02%. Zauważyła, że jeśli stężenie GMO przekroczy 0,9%, producent jest zobowiązany do umieszczenia tego na opakowaniu. - Każdy konsument ma prawo wiedzieć, co kupuje i co wchodzi w skład produktu, co pozwala mu świadomie wybierać dokładnie to, czego chce - podsumowała Nadieżda Rayeva.
Podczas wydarzenia pojawiły się inne tematy, w tym jak powinna wyglądać zdrowa dieta człowieka. Jak zauważył Sergey Shapovalov, korzyści płynące z białego mięsa (indyka i kurczaka) bez wątpienia budzą wątpliwości. Jednak wszechstronna dieta powinna zawierać także czerwone mięso, w tym wieprzowinę. Ekspert podkreślił, że nie powinniśmy odrzucać chrząstki. - Młode mięso zawiera wiele substancji, które są używane do powstrzymywania procesów starzenia. To tkanka łączna zawierająca kolagen i elastynę - wskazał dyrektor Cherkizovo Lab.
Źródło: euromeatnews.com