Spożycie mięsa w 2020 r. w Niemczech wyniosło 57,3 kg na mieszkańca i było najniższe od 1989 r., czyli od momentu gdy rozpoczęto rejestrować ten wskaźnik. Nadal najpopularniejsza za Odrą jest wieprzowina, której jednak spożycie spadło w ub.r. o 940 gramów na mieszkańca.
Na podstawie wstępnych danych z bilansu Federalnego Centrum Informacyjnego ds. Rolnictwa (BZL), w Niemczech w ubiegłym roku skonsumowano łącznie o 750 gramów mięsa mniej niżeli w roku poprzednim. Niemcy zjedli 940 gramów mniej wieprzowiny i 40 gramów mniej wołowiny i cielęciny, a spożycie mięsa drobiowego wzrosło o 180 gramów. Jeśli spojrzeć na skład całkowitego spożycia mięsa, to najczęściej spożywa się wieprzowinę z udziałem 32,8%.
Trendy w popycie krajowym znajdują odzwierciedlenie w produkcji netto zwierząt z uboju krajowego, ponieważ wyprodukowano o 2,4 proc. mniej wieprzowiny i 2,7 proc. mniej wołowiny i cielęciny w porównaniu z rokiem poprzednim. Produkcja netto mięsa drobiowego wzrosła o 1,7 proc. Ogółem w 2020 roku wyprodukowano mięso o masie ubojowej 8,5 mln ton - o około 1,6 proc. mniej niż w roku poprzednim.
Wolumen handlu zagranicznego żywymi zwierzętami zmniejszył się w 2020 r. w porównaniu do 2019 r. Biorąc pod uwagę masę ubojową, importowano o 14,8 proc. mniej żywych zwierząt. Ponadto import i eksport mięsa - produktów mięsnych i konserw spadł odpowiednio o 7,8% i 6,5% w porównaniu z 2019 r.
Według wstępnych danych, ogólny wskaźnik samowystarczalności mięsa w 2020 r. wyniesie 117,7 proc. Wskaźnik samowystarczalności w Niemczech w przypadku drobiu wyniósł 97,2%, a wieprzowiny 125%.
Źródło: ISN