Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Produkcja mięsa in vitro jest od 100 do 10 000 razy droższa niż produkcja tradycyjnego schabowego

Redakcja

Koszty produkcji mięsa z kultur komórkowych są wielokrotnie wyższe niż koszty produkcji tradycyjnych produktów mięsnych. Tak wynika z aktualnej analizy rynku przeprowadzonej przez holenderską firmę doradczą CE Delft. Produkcja mięsa in vitro jest od 100 do 10 000 razy droższa niż produkcja towarów konwencjonalnych. Aby „mięso laboratoryjne” było konkurencyjne, należałoby znacznie obniżyć koszty produkcji.


Najważniejszymi czynnikami generującymi koszty są pożywka odżywcza oraz zawarte w niej czynniki wzrostu i rekombinowane białka, zwłaszcza albumina. Nawet przy znacznym zmniejszeniu zapotrzebowania na pożywkę i znacznym obniżeniu cen czynników wzrostu i białek, produkcja mięsa in vitro nadal kosztowałaby około 15 dolarów amerykańskich (12,58 euro) za kilogram, w porównaniu z około dwoma dolarami amerykańskimi (1,68 euro) za konwencjonalne mięso.

 

Aby móc dalej obniżać koszty, należałoby przede wszystkim znacznie ograniczyć wcześniejsze wymagania dotyczące rentowności odpowiednich inwestycji. Na przykład, aby uzyskać znaczące efekty redukcji kosztów, wymagany okres amortyzacji można wydłużyć z czterech do 30 lat. W ten sposób koszty wytwarzania można by zmniejszyć do 7,74 USD (6,49 euro) za kilogram.

 

Część kosztów inwestycyjnych mogłaby np. zostać sfinansowana z dotacji unijnych w ramach Zielonego Ładu lub „darczyńcy” mogliby również zaangażować się w odpowiednie projekty. Ponadto koszty wyposażenia reaktorów perfuzyjnych powinny się zmniejszyć. Wymagane są również liczne ulepszenia procesu produkcyjnego i korzystny wybór typów ogniw. 

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: