Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Francuskie restauracje muszą oznaczać kraj pochodzenia mięsa

Redakcja
mięso, oznakowanie, Francja

W przyszłości goście we francuskich restauracjach i innych punktach gastronomicznych będą mieli prawo wiedzieć, skąd pochodzi mięso na ich talerzu. Od 1 marca 2022 r. restauracje muszą oznaczać wszystkie rodzaje mięsa krajem pochodzenia. Odpowiednie rozporządzenie zostało od tego czasu opublikowane w Dzienniku Urzędowym. Do tej pory pochodzenie musiało być określane tylko w przypadku wołowiny. W przyszłości będzie to miało również wpływ na mięso drobiowe, wieprzowe, baranie i kozie.

 

Nowe rozporządzenie jest odpowiedzią na zwiększone oczekiwania konsumentów. Minister rolnictwa Julien Denormandie również chce w ten sposób przestawić konsumentów na bardziej regionalną i zdrowszą dietę. Jak dotąd połowa mięsa podawanego w stołówkach szkolnych pochodzi z zagranicy.

 

Dzięki przepisom Francja wykracza poza wymogi UE. Również w Niemczech konsumenci chcą, aby pochodzenie żywności w gastronomii było bezsprzecznie rozpoznawalne. Federalne Ministerstwo Rolnictwa oświadczyło, że chce pracować na rzecz ogólnounijnego rozporządzenia w tym zakresie. 

 

 

Źródło: SUS Online

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: