W przyszłości goście we francuskich restauracjach i innych punktach gastronomicznych będą mieli prawo wiedzieć, skąd pochodzi mięso na ich talerzu. Od 1 marca 2022 r. restauracje muszą oznaczać wszystkie rodzaje mięsa krajem pochodzenia. Odpowiednie rozporządzenie zostało od tego czasu opublikowane w Dzienniku Urzędowym. Do tej pory pochodzenie musiało być określane tylko w przypadku wołowiny. W przyszłości będzie to miało również wpływ na mięso drobiowe, wieprzowe, baranie i kozie.
Nowe rozporządzenie jest odpowiedzią na zwiększone oczekiwania konsumentów. Minister rolnictwa Julien Denormandie również chce w ten sposób przestawić konsumentów na bardziej regionalną i zdrowszą dietę. Jak dotąd połowa mięsa podawanego w stołówkach szkolnych pochodzi z zagranicy.
Dzięki przepisom Francja wykracza poza wymogi UE. Również w Niemczech konsumenci chcą, aby pochodzenie żywności w gastronomii było bezsprzecznie rozpoznawalne. Federalne Ministerstwo Rolnictwa oświadczyło, że chce pracować na rzecz ogólnounijnego rozporządzenia w tym zakresie.
Źródło: SUS Online