Hiszpański eksport wieprzowiny przekroczył 3 miliony ton w 2021 roku. Chiny pozostają głównym odbiorcą, pomimo spadku wolumenu dostarczanego tam mięsa. Jednocześnie ożywiły się relacje handlowe z Koreą Południową i Filipinami.
Pomimo słabnącej sprzedaży w Chinach, hiszpański eksport wieprzowiny przekroczył w ubiegłym roku kalendarzowym poziom 3 mln ton. Jak donosi stowarzyszenie branżowe Interporc, w odniesieniu do danych z krajowej bazy danych handlu zagranicznego Datacomex, Iberyjczycy wysłali za granicę łącznie 3,09 mln ton nieprzetworzonej i przetworzonej wieprzowiny w 2021 r. To o 4,0% więcej niż w roku poprzednim. W zakresie wpływów ze sprzedaży wzrost był słabszy, bowiem przychody wzrosły o 1,2% do 7,72 mld EUR.
Chiny pozostały najważniejszym rynkiem zbytu dla hiszpańskich eksporterów w 2021 r., pomimo że wielkość dostaw skurczyła się tam o 10,4% do 1,25 mln ton. Francja, jako drugi najważniejszy odbiorca, zakupiła o 3,0% więcej towaru, czyli 300 tys. ton. Na trzecim miejscu znalazły się Włochy z wolumenem obniżonym o 5,9% do 176 400 ton. Według Interporc, hiszpańscy dostawcy wieprzowiny byli w stanie znacznie rozszerzyć swoją działalność z Filipinami, gdzie dostarczyli 157 800 ton – wzrost o 107,6%. Wzrost wywozu mięsa wieprzowego do Korei Południowej był jeszcze wyraźniejszy, ponieważ wielkość sprzedaży wyniosła 121 300 t, przekraczając poziom sprzed roku o 123,5%.