Według analizy brytyjskiej organizacji AHDB, produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej wyniosła w marcu dwa miliony ton, co oznacza spadek o 7% w porównaniu z analogicznym okresem 2021 r. Daje to produkcję w pierwszym kwartale na poziomie 5,85 mln ton, co oznacza spadek o 5% rok do roku.
Produkcja w I kwartale w krajach UE w porównaniu do poprzedniego roku:
- Belgia, -26 000 ton, (-9%),
- Dania, -20 000 ton, (-4%),
- Niemcy, -155 000 ton, (-12%),
- Włochy, -27 000 ton, (-8%),
- Polska, -63 000 ton, (-12%),
- Hiszpania, +52 000 ton, (+4%).
Producenci z całego kontynentu zmagają się z wysokimi kosztami produkcji, które nie są rekompensowane przez ceny żywca. Średnio koszt produkcji w UE jest wyższy niż średnia cena, co stanowi wyzwanie dla rentowności i przyszłej produkcji. W kwietniu Komisja Europejska prognozowała, że produkcja spadnie o 3% w 2022 r., ale sądząc po powyższych liczbach, rzeczywistość może być taka, że produkcja skurczy się zdecydowanie bardziej niż zakładano.
Podobnie jak w przypadku Wielkiej Brytanii, UE eksportuje obecnie znacznie mniej mięsa wieprzowego do Chin, co przyczynia się do ogólnego zmniejszenia wielkości eksportu. W I kwartale UE wyeksportowała 923 000 ton wieprzowiny (waga bez podrobów), co oznacza spadek o 28%. W ramach tego eksport do Chin spadł o 72% i stanowił tylko 21% wolumenu, w porównaniu z ponad połową w I kwartale 2021 r. Więcej importowały natomiast Japonia, Korea Południowa, USA, a nawet Australia.
Źródło: euromeatnews.com