Rosja doświadcza obecnie kryzysu nadpodaży mięsa wieprzowego. Jest to spowodowane utratą rynków eksportowych przez wrogie działania wojenne wobec Ukrainy. W tym roku na rynek krajowy Rosji ma trafić 250 000 dodatkowych ton wieprzowiny.
Rosja prawdopodobnie zwiększy produkcję w 2022 r. o 200 tys. ton mięsa wieprzowego, a dodatkowe 50 tys. ton zostanie w państwie z powodu załamania się eksportu. Szacuje się, że aby zrównoważyć rosnącą podaż, konsumpcja krajowa musiałaby wzrosnąć o 7%.
Ceny wieprzowiny w Rosji są obecnie rekordowo niskie. Cena szynki czy łopatki bez kości kosztuje tam już niemal tyle, co filet z kurczaka. Dzięki temu spożycie wieprzowiny rośnie. W pierwszej połowie 2022 roku Rosjanie kupili o 165 000 ton wieprzowiny więcej w porównaniu do analogicznego okresu w roku poprzednim.
Ten trend prawdopodobnie się utrzyma, dzięki czemu jest szansa na wykorzystanie nadmiarowej wieprzowiny, jednak hodowcy trzody chlewnej będą otrzymywać za swój produkt znacznie mniejszą marżę.
Na podstawie:
Pig Progress