Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Czy algi mogą zastąpić mięso? Tego chcą „amerykańscy naukowcy”

Redakcja
mięso, algi, glony

Charles Greene, profesor w Departamencie Nauk o Ziemi i Atmosferze na nowojorskim Cornell University uważa, że rozwiązaniem problemu z dostępem do żywności na Ziemi mogą być glony. Badacze przekonują, że do 2050 r. glony zaspokoiłyby "ponad 100 proc. globalnego zapotrzebowania na białko". 

 

- Greene, wraz z zespołem naukowców przekonuje, że regiony przybrzeżne globalnego południa mogą stać się spichlerzem świata przez kultywowanie glonów morskich. Glony miałyby wypełnić "lukę białkową" w diecie, a jednocześnie zmniejszyć negatywny wpływ produkcji żywności na środowisko – czytamy w publikacji Rzeczpospolitej, która powołuje się na amerykańskiego Newsweeka.

 

Badacze przekonują, że do 2050 r. glony zaspokoiłyby "ponad 100 proc. globalnego zapotrzebowania na białko". Zespół Greene'a podkreśla, że w przypadku niektórych gatunków glonów nawet 40 proc. ich masy stanowi białko. Glony dostarczają też mikroelementów takich jak witaminy, minerały, antyoksydanty i kwasy omega-3. - W odróżnieniu od roślin lądowych, mikroalgi mogą dostarczyć kompletnego pakietu składników odżywczych dla ludzi - mówi Greene w rozmowie z amerykańskim "Newsweekiem".

 

Pełna treść publikacji „Rzepy” znajduje się tutaj – kliknij.

 

 

Źródło: www.rp.pl

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: