Eksport wieprzowiny z Niemiec nadal spadał w ubiegłym roku. W wyniku istniejących ograniczeń handlowych spowodowanych afrykańskim pomorem świń (ASF) i zmniejszającym się pogłowiem trzody chlewnej załamał się w szczególności eksport do krajów trzecich.
Od stycznia do listopada 2022 r. wyeksportowano z Niemiec łącznie 2,16 mln ton wieprzowiny wraz z produktami ubocznymi. Oznacza to, że eksport niemieckiej wieprzowiny spadł o 11,8%.
Ponad 80% niemieckich kierunków eksportu znajduje się w Unii Europejskiej. Głównymi odbiorcami są Włochy i Holandia, które łącznie odpowiadają za 28,5% eksportu wieprzowiny.
Międzynarodowy handel wieprzowiną spadł o 29,8%. Jako główną przyczynę spadku eksportu AMI wymienia się związane z ASF ograniczenia w handlu niemiecką wieprzowiną do krajów trzecich. Ponadto zmniejszenie zapasów również daje o sobie znać i skutkuje mniejszą podażą wieprzowiny.
Źródło: ISN