Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Niemcy: Produkcja wieprzowiny na równi pochyłej. Roczny spadek na poziomie 9,4%

Redakcja
produkcja wieprzowiny, Niemcy

Produkcja wieprzowiny w Niemczech nadal znacząco spada. Jak poinformował Federalny Urząd Statystyczny (Destatis), ilość wyprodukowanej wieprzowiny w I półroczu 2023 r. była o 9,4% niższa niż w roku ubiegłym. Ponadto znacznie wzrósł odsetek ubitych świń pochodzenia zagranicznego.

 

Według wstępnych danych Federalnego Urzędu Statystycznego w rzeźniach komercyjnych w Niemczech dokonano uboju 21,6 mln świń w ciągu pierwszych sześciu miesięcy roku. Odpowiada to spadkowi o około 2,2 miliona poddanych ubojowi zwierząt (-9,2%) w porównaniu z rokiem poprzednim. Już w pierwszej połowie 2022 roku spadek w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego wyniósł 8,9%. Produkcja wieprzowiny systematycznie spada od 2017 roku. Ilość wyprodukowanej wieprzowiny w I półroczu 2023 r. wyniosła 2,1 mln ton, co oznacza spadek o 9,4% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku (-213 tys. ton).

 

Przy 20,9 mln trzody chlewnej liczba ubitych zwierząt pochodzenia domowego spadła o 10,0% (rok wcześniej: 23,2 mln). Ubój 741 300 świń pochodzenia zagranicznego oznacza wzrost o 19,6% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku, kiedy to z zagranicy ubito 619 700 świń. Udział trzody chlewnej obcego pochodzenia w ogólnej liczbie świń poddanych ubojowi trzody chlewnej wyniósł 3,4% (w analogicznym okresie roku poprzedniego: 2,6%).

 

Spadek dotyczy tylko wieprzowiny 

 

Według wstępnych wyników ubojnie komercyjne w Niemczech wyprodukowały w pierwszej połowie 2023 r. prawie 3,3 mln ton mięsa wszystkich gatunków zwierząt. Było to o 5,9% mniej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego, co wynika niemal wyłącznie ze spadku produkcji wieprzowiny. Produkcja wołowiny wzrosła o 0,9% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Produkcja mięsa drobiowego pozostała w dużej mierze stała (-0,1%).

 

Pomimo znacznego spadku od 2017 r. wieprzowina od lat ma największy udział w komercyjnej produkcji mięsa w Niemczech. W I półroczu 2023 r. 62,0% wyprodukowanego mięsa pochodziło od trzody rzeźnej. Na drugim miejscu znalazło się mięso drobiowe z udziałem 23,2% oraz wołowina z udziałem 14,5%. Mięso owiec, kóz i koni stanowiło zaledwie około 0,4% ogólnej produkcji.

 

 

Źródło: ISN

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: