Brazylijska firma mięsna JBS rozpoczęła budowę pierwszego centrum badawczego zajmującego się produkcją mięsa poprzez hodowlę komórkową. Zakład doświadczalny zostanie zlokalizowany Florianópolis w brazylijskiej prowincji Santa Catarina i zostanie otwarty pod koniec przyszłego roku. JBS zainwestuje 22 miliony dolarów w laboratoria i zakład pilotażowy.
Nad projektem będzie pracować zespół naukowy składający się z 25 wyspecjalizowanych badaczy. Głównym celem jest zwiększenie wydajności produkcji mięsa poprzez hodowlę komórkową.
Zespół naukowców JBS pracuje już w tymczasowych placówkach w Florianópolis. Obecnie nacisk położony jest na badania nad hodowlą komórek wołowych. Łącznie JBS spodziewa się zainwestować około 62 miliony dolarów w trzech fazach. W końcowym etapie zostanie zbudowany model na skalę przemysłową, aby wykazać techniczną i ekonomiczną opłacalność hodowli mięsa.
JBS ma już 51 procent udziałów w hiszpańskiej firmie Biotech Foods, która obecnie prowadzi pilotażowy zakład w San Sebastián. Pod koniec ubiegłego roku firma rozpoczęła budowę wartego 41 milionów dolarów obiektu do hodowli wołowiny. Budowa fabryki powinna zakończyć się w połowie 2024 roku. Biotech Foods spodziewa się produkować ponad 1000 ton mięsa rocznie, z możliwością zwiększenia mocy do 4000 ton rocznie.
Oczekuje się, że po osiągnięciu etapu komercyjnego, hodowane mięso JBS trafi do konsumentów początkowo w postaci produktów gotowych do spożycia, takich jak burgery, kiełbaski i klopsiki. Według JBS technologia ta ma potencjał do produkcji nie tylko wołowiny, ale także kurczaków, wieprzowiny i ryb.
Źródło: Pig Business