Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Polska mięsem się zajada. Szczególnie stawiamy na wieprzowinę

Redakcja
spożycie mięsa, spożycie wołowiny, wieprzowina

- Polacy jedzą więcej mięsa niż średnio mieszkańcy pozostałych krajów należących do Unii Europejskiej. W skali roku różnica wynosi 5,2 kg na osobę – czytamy w publikacji portalu 300gospodarka.pl.

 

- Pod względem wielkości konsumpcji mięsa, jesteśmy w czołówce wśród Europejczyków. Spożywamy średnio 73,2 kg mięsa rocznie na osobę, podczas gdy średnia europejska wynosi 67,9 kg. Większość Polaków (89 proc.) je mięso częściej niż raz w tygodniu. (…) Wyróżnia nas też ilość zjadanej wieprzowiny. Konsumujemy jej aż o 13,8 kg więcej rocznie per capita w porównaniu z innymi unijnymi państwami – informuje 300gospodarka.pl powołując się na raport PwC „Co, ile i jak jemy? Stan rynku mięsa w Polsce w 2023 r. ”.

 

- Dodatkowo struktura konsumpcji mięsa w Polsce wyróżnia się na tle Unii Europejskiej (ale też krajów OECD). Polacy niemal dwa razy częściej jedzą wieprzowinę niż drób. Natomiast wołowina konsumowana jest jedynie okazjonalnie. O takich a nie innych wyborach decydują cena oraz łatwość przygotowania posiłku. Mimo że nad Wisłą jesteśmy przywiązani do mięsa, eksperci firmy audytorskiej PwC uważają, że konsumpcja mięsa per capita w Polsce będzie nieznacznie spadać w średnim terminie. I w 2027 r. wyniesie 72,7 kg mięsa rocznie na osobę – czytamy w publikacji portalu 300gospodarka.pl

 

- W krótkim okresie oczekiwany jest wzrost konsumpcji mięsa w Polsce, który napędzany będzie przez wzrost zamożności, natomiast w długim okresie spodziewane jest nasycenie się rynku przekładające się na powolny spadek spożycia mięsa – możemy przeczytać w raporcie PwC pt.

 

Jak podaje 300gospodarka.pl, zdaniem specjalistów wzrost zamożności Polaków przełoży się również na zmiany w wybieranych rodzajach mięsa – wzrośnie udział wołowiny, która obecnie stanowi jedynie niewielki procent konsumpcji. Zmiana preferencji żywieniowych dotyczyć będzie również częstszego wyboru drobiu i częściowej rezygnacji z wieprzowiny.

 

 

Źródło: 300gospodarka.pl

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: