Długoterminowy trend w kierunku niższego spożycia mięsa w Niemczech będzie kontynuowany w roku 2023. Spożycie mięsa spadło jednak mniej gwałtownie niż w latach poprzednich. Według wstępnych informacji Federalnego Centrum Informacji Rolniczej (BZL) spożycie mięsa na mieszkańca spadło w 2023 roku o 430 gramów, do 51,6 kilograma.
Spożycie wołowiny i cielęciny na mieszkańca spadło o prawie pięć procent, do 8,9 kilograma na osobę. W 2023 r. spadł także udział wieprzowiny. Według wstępnych informacji Federalnego Centrum Informacji Rolniczej (BZL) spożywana ilość spadła o prawie 600 gramów do 27,5 kilograma na osobę. W przypadku drobiu w 2023 r. nastąpił wzrost o około 900 gramów na osobę, co przełożyło się na spożycie mięsa drobiowego na mieszkańca w wysokości 13,1 kilograma.
BZL jako przyczynę spadku spożycia mięsa podaje zmianę diety, ale także ogólny wzrost świadomości na temat wpływu dużego spożycia mięsa na własne zdrowie, klimat i środowisko.
Spadek produkcji wieprzowiny
Ogólnemu spadkowi spożycia mięsa towarzyszy spadek importu mięsa, przetworów mięsnych i konserw wieprzowych, bydła i cieląt. W szczególności import wieprzowiny stale spada (ostatnio do około 0,96 mln ton w 2023 r.), podczas gdy eksport jest wyższy (ponad 2,22 mln ton w 2023 r.).
Produkcja netto wieprzowiny, czyli mięsa pochodzącego ze zwierząt ubijanych w kraju, spadła w 2023 roku do 4,2 mln ton masy ubojowej (-6,8 proc.). Z kolei produkcja netto mięsa drobiowego wzrosła do 1,52 mln ton masy ubojowej (+1,4 proc.), a wołowiny i cielęciny do miliona ton (+0,5 proc.). Ogólny poziom samowystarczalności mięsnej wyniósł 120 proc. (2022 r.: 125 proc.).
Źródło: ISN