Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Startup z Monachium hoduje filet wieprzowy w laboratorium. Wkrótce trafi do obrotu.

Redakcja
mięso z laboratorium, sztuczne mięso

Startupowa firma MyriaMeat z Monachium hoduje w laboratorium filet wieprzowy z prawdziwych komórek świńskich. Na początek potrzebne jest żywe zwierzę, ale nie jest wymagane zabijanie.


MyriaMeat produkuje „prawdziwe” mięso bez żadnych dodatków roślinnych i modyfikacji genetycznych. Udaje mu się wyhodować całe kawałki. Firma zaprezentowała pierwszy na świecie egzemplarz na imprezie zorganizowanej przez Federalną Agencję ds. Innowacji Skokowych SPRIND w Berlinie. Następnym krokiem powinna być komercjalizacja.

 

 

Rolnicy na razie mogą odetchnąć z ulgą. Dla nich to nie jest na początku rywalizacja, bo ich mięso jest wciąż potrzebne. Choć w zeszłym roku wyprodukowano o 16,6% więcej substytutów mięsa, to nadal jest to niski poziom, wynoszący łącznie 121,6 tys. ton. Dla porównania, według danych Federalnego Urzędu Statystycznego (destatis), produkcja mięsa była 55 razy większa i wyniosła 6,8 mln ton. Według Federalnego Centrum Informacji Rolniczej (BZL) na jednego mieszkańca zjada się 51,6 kilograma mięsa rocznie.

 

Popyt w Niemczech jest wysoki, pomimo obaw dotyczących zrównoważonego rozwoju, a filet wieprzowy z mięsa laboratoryjnego jest nadal produktem testowym. Najpierw musi zostać dopuszczony do sprzedaży. Konkurencyjność ma zatem kluczowe znaczenie przy wprowadzaniu produktu na rynek.

 

 

Źródło: Agrarheute

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: