kojs

skiba

CenyRolnicze
20 września 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8317 EUR EUR - 4.2779 GBP GBP - 5.0961 DKK DKK - 0.5735
Archiwum


20.09.2024 13:47 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,20-8,80 zł/kg, średnia: 8,45 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

20.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 216,00 (+0,12%), kukurydza LIS24: 201,75 (+0,62%), rzepak LIS24: 462,75 (-0,32%)

20.09.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 25 kg, warmińsko-mazurskie, ełcki, 19-335, tel.: 519 815 313

20.09.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-300, tel.: 508 230 778

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

Dodaj komunikat

modele rolnicze

modele rolnicze

Bruksela otrzymała pierwszy w historii wniosek o zezwolenie na sprzedaż mięsa hodowanego w laboratorium

Redakcja
mięso z próbówki, mięso z laboratorium

26 lipca firma Gourmey, z siedzibą w Paryżu, specjalizująca się w żywności hodowanej metodą hodowli komórkowej, ogłosiła, że ​​złożyła do organów ds. bezpieczeństwa żywności w UE, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii, Singapuru i USA wniosek o dopuszczenie do obrotu swojego produktu z kaczki na bazie komórek.

 

- Flagowy produkt firmy będzie „nowym wyborem dla miłośników foie gras – czytamy w komunikacie prasowym. - Segment premium zawsze był na czele trendów kulinarnych, gdzie pojawiają się najbardziej ekscytujące innowacje. Jesteśmy świadkami ekscytującej popularności komercyjnej naszego pierwszego produktu w wielu regionach, w których szefowie kuchni chcą nadal serwować wysokiej jakości foie gras – powiedział Nicolas Morin-Forest, CEO Gourmey w tym samym oświadczeniu prasowym.

 

 

Morin-Forest dodał, że z niecierpliwością oczekuje współpracy z organami regulacyjnymi w celu zapewnienia zgodności z wymogami bezpieczeństwa i wyraził przekonanie, że jego produkty spełnią „bardzo rygorystyczne standardy” ustalone przez organy UE.  Mięso hodowane lub laboratoryjnie produkowane jest przy użyciu próbki prawdziwych komórek zwierzęcych, które rosną w środowisku bogatym w składniki odżywcze, tworząc mięśnie, tłuszcz i tkankę łączną.

 

Produkty hodowane zazwyczaj wykorzystują surowicę płodową bydła, co wiąże się ze śmiercią krowy i jej zarodka, co sprawia, że ​​są one etycznie problematyczne dla wegetarian i wegan. Jednak Gourmey twierdzi, że nie używa żadnych składników pochodzenia zwierzęcego . Ponadto firma Gourmey poinformowała, że ​​przeprowadziła zewnętrzne badanie wpływu swojej produkcji na środowisko, które wykazało, że jest on znacznie niższy niż w przypadku foie gras produkowanego konwencjonalnie.

 

Mięso hodowane laboratoryjnie jest w UE regulowane jako „nowa żywność”, co jest prawną definicją obejmującą produkty, które nie były znacząco obecne w diecie Europejczyków przed majem 1997 r. Zgodnie z prawem UE firma, która chce wprowadzić nową żywność na rynek UE, musi złożyć wniosek o zezwolenie do Komisji Europejskiej.

 

Mimo to ministrowie rolnictwa Francji, Włoch i Austrii przedstawili w styczniu Radzie UE notę, w której podważyli zasadność stosowania przepisów dotyczących nowej żywności w odniesieniu do mięsa hodowanego metodą fermentacji mięsnej i zaapelowali o bardziej rygorystyczną ocenę produktów hodowanych metodą fermentacji mięsnej.

 

Uważali te innowacje za zagrożenie dla „oryginalnych metod produkcji” i argumentowali, że EFSA, unijny urząd ds. bezpieczeństwa żywności, powinien wydać specjalne wytyczne dotyczące oceny mięsa hodowanego laboratoryjnie, podobne do tych stosowanych w przypadku nowych leków i produktów farmaceutycznych.

 

W notatce, którą poparli również ministrowie Czech, Cypru, Grecji, Węgier, Luksemburga, Litwy, Malty, Rumunii i Słowacji, wezwano Komisję do rozpoczęcia „konsultacji publicznych” w sprawie mięsa hodowanego laboratoryjnie.

 

Niedawno Węgry, które 1 lipca przejęły rotacyjne przewodnictwo w Radzie UE, zaproponowały zorganizowanie w Radzie debaty na temat możliwego negatywnego wpływu nowej żywności na europejskie tradycje kulinarne. Władze Budapesztu stwierdziły, że mięso hodowlane oraz produkty mleczne pozostają podstawą europejskiej kultury żywieniowej, zauważając „sceptycyzm obywateli” wobec nowych rodzajów żywności.

 

 

Źródło: euractiv.com

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu