Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Niemcy zjedli w ubiegłym roku mniej wieprzowiny i wołowiny. Spożycie drobiu rośnie

Redakcja
mięso, Niemcy, spożycie

Niemcy są dobrze zaopatrzeni w mięso, ponieważ poziom samowystarczalności (produkcja/konsumpcja) wynosi 120 procent wszystkich rodzajów mięsa (stan na 2023 r.). Jednak w porównaniu z rokiem poprzednim spadła o 3,7 punktu procentowego. Niemcy musiały importować więcej mięsa, aby pokryć spożycie. Jednak w przypadku każdego rodzaju mięsa sytuacja wygląda inaczej.

 

Niemcy spożywają znacznie więcej mięsa drobiowego, niż są w stanie wyprodukować lokalni rolnicy. Według aktualnych danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis) nadwyżka importowa w pierwszym półroczu 2024 r. wyniesie 128 550 ton. Import 329,4 tys. ton mięsa i podrobów drobiowych został skompensowany eksportem w wysokości prawie 200,9 tys. ton. 

 

 

Zupełnie inaczej jest w przypadku wieprzowiny. W okresie sprawozdawczym Niemcy zaimportowały ok. 322 200 ton świeżej, schłodzonej i mrożonej wieprzowiny. Eksport wyniósł około 609,4 tys. Daje to nadwyżkę eksportową wynoszącą nieco ponad 287,1 tys. ton. Pomimo rezygnacji wielu hodowców trzody chlewnej, Niemcy nadal są drugim co do wielkości producentem wieprzowiny w Europie (stan na 2023 r.). 

 

Sytuacja w przypadku wołowiny jest stosunkowo wyrównana. W pierwszym półroczu 2024 roku za granicę wyjechało łącznie 124 600 ton towarów świeżych, schłodzonych i mrożonych. W tym samym czasie Niemcy sprowadziły 150 600 ton. Daje to umiarkowaną nadwyżkę importową wynoszącą około 26 tys. ton.

 

W porównaniu do I półrocza 2023 r. wolumeny eksportu i importu niewiele się zmieniły. W dłuższej perspektywie sytuacja wygląda inaczej. W latach 2021 i 2020 nadwyżka w eksporcie wieprzowiny była znacznie wyższa niż obecnie i wyniosła 484,3 tys. ton i 453,7 tys. ton. Można zauważyć, że wielu hodowców trzody chlewnej rezygnuje. Jeśli chodzi o mięso drobiowe, nadwyżka importowa wzrosła o dobre 39 800 t w porównaniu do 2022 roku. Powód: Mięso staje się coraz bardziej popularne.

 

Spożycie drobiu stale rośnie 

 

Zmieniło się spożycie mięsa w Niemczech. Z danych BMEL wynika, że ​​Niemcy zjedli w ubiegłym roku mniej wieprzowiny i wołowiny niż w roku poprzednim. Konsumpcja w tym przypadku również spada w dłuższej perspektywie. 

 

Inaczej jest w przypadku mięsa drobioweg: spożycie stale rośnie. Podczas gdy dziesięć lat temu przeciętny Niemiec zjadał 11,6 kg mięsa drobiowego, według wstępnych danych w 2023 r. liczba ta wzrosła do 13,1 kg. 

 

W rezultacie krajowa produkcja mięsa z kurczaków wzrosła dynamicznie w ciągu ostatnich 20 lat, choć nadal nie jest w stanie zaspokoić popytu. W latach 2002-2022 produkcja niemiecka wzrosła z 1 miliona ton masy ubojowej do prawie 1,8 miliona ton, a zatem wzrosła prawie dwukrotnie. Czyni to Niemcy czwartym najważniejszym producentem mięsa drobiowego w UE – po Polsce, Francji i Hiszpanii.

 

 

Źródło: Agrarheute

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: