Wczoraj Vion ogłosił zawarcie zasadniczego porozumienia z grupą spółek Tönnies w sprawie przejęcia większości działalności Vion w zakresie wołowiny w Niemczech. Przejęcie to stanowi część ogłoszonej przez Vion na początku tego roku dezinwestycji niemieckich oddziałów. Realizacja tej sprzedaży na rzecz Tönnies spodziewana jest w 2025 r. i podlega kontroli antymonopolowej.
Przejmując lokalizację w Crailsheim w Badenii-Wirtembergii, Tönnies nie tylko rozszerzy swoją pozycję rynkową w sektorze wołowiny, ale także jeszcze bardziej wzmocni swoją pozycję rynkową w sektorze wieprzowiny. W połowie sierpnia firma Vion ogłosiła sprzedaż ubojni trzody chlewnej w Landshut i Vilshofen stowarzyszeniu producentów z Południowej Bawarii, które było już zaangażowane w obu lokalizacjach.
W ramach planowanej transakcji Grupa Tönnies przejmie działalność Vion w zakresie wołowiny w Buchloe i Waldkraiburgu, a także oddziały wołowiny i wieprzowiny w Crailsheim. Przejęcie obejmuje również zakład rozbioru w Hilden, operacje przetwarzania skór BestHides w Memmingen i Eching-Weixerau, a także większość niemieckiej działalności pomocniczej Vion.
W ogłoszeniu czytamy że Vion zachowa udziały w przedsiębiorstwie produkującym wołowinę w Furth im Wald w południowych Niemczech. Pozostałe niemieckie spółki Vion będą w dalszym ciągu otrzymywać pełne wsparcie grupy, a wszystkie istniejące relacje biznesowe będą kontynuowane w dotychczasowy sposób.
Tönnies od dawna jest niekwestionowanym numerem jeden w niemieckich rankingach rzeźni w sektorze wieprzowiny, a dzięki obecnemu przejęciu Tönnies jest teraz także liderem w Niemczech w sektorze wołowiny, z wyraźną przewagą nad Westfleisch.
Zwiększa się dystans do innych średnich firm
Ponadto po planowanym przejęciu Crailsheim Tönnies będzie nadal umacniać swoją pozycję w niemieckich rankingach uboju trzody chlewnej i jeszcze bardziej zwiększa przewagę nad Westfleisch i innymi firmami średniej wielkości.
Wraz z wejściem do Crailsheim, Tönnies będzie teraz posiadało także miejsce uboju świń w południowych Niemczech, co przy wielkości uboju wynoszącej około 1 miliona świń rocznie ma duże znaczenie dla lokalnego regionu Badenii-Wirtembergii i nie tylko. Na południu Niemiec istnieją inne miejsca uboju trzody chlewnej o podobnej wydajności, na przykład tylko w Ulm (Müller-Fleisch) oraz w Vilshofen i Landshut (dawniej głównie Vion - przyszłe EG Südbayern)
Jeśli Federalne Biuro ds. Karteli wyrazi na to zgodę, Tönnies będzie jedyną firmą ubojową reprezentowaną na całym terytorium federalnym, od Szlezwiku-Holsztynu, przez Nadrenię Północną-Westfalię i nowe kraje związkowe po południowe Niemcy, z ważnymi lokalizacjami zarówno w sektorze wołowiny, jak i wieprzowiny.
Źródło: ISN