Według danych Komisji Europejskiej, w okresie od 9 marca do końca pierwszego tygodnia kwietnia br., wszystkie państwa członkowskie UE złożyły wnioski na 47,368 tys. ton wieprzowiny w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania. Największymi beneficjentami działania były w tym czasie Hiszpania, Dania, Polska i Niemcy. Ze wszystkich produktów, w odniesieniu do których przyznawane są dopłaty, zgromadzono w magazynach najwięcej nóg bez kości (dwie trzecie ogółu przechowywanego mięsa).
Najwięcej wniosków (70% całkowitej ilości) dotyczyło 90-dniowego okresu przechowywania. Dopłaty zostały przyznane na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2015/360, które weszło w życie z dniem 9 marca 2015 r. Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku miało na celu przywrócenie równowagi rynkowej w UE i wzrost cen. Dla porównania, w 2011 r., kiedy to po raz ostatni zastosowano w UE mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, w tym samym okresie wprowadzono do magazynów 140 tys. ton mięsa. Komisja Europejska rozważa w niedługim czasie zakończenie przyznawania dopłat.
Źródło: FAMMU/FAPA