Rosja podąża w kierunku stałego wyłączenia mięsa pochodzącego z UE i USA z importu na rynek krajowy. Taki wniosek można wyciągnąć po analizie projektu dekretu rosyjskiego Ministra Rolnictwa.
Projekt zawiera wykaz obszarów, które nie mogą dostarczać mięsa do Rosji. Wykaz ten obejmuje UE i USA. Jest to zgodne z rosyjskimi dążeniami do uzyskania samowystarczalności w zakresie podaży mięsa. Import większości produktów mięsnych już obniżył się, wzrósł natomiast eksport.
Dostawy z UE do Rosji zostały zastąpione zakupami m.in. w Chinach, Peru, Ekwadorze, Chile i Argentynie. Od wprowadzenia embarga w sierpniu 2014 r. Białoruś zwiększyła wysyłki mięsa na rynek rosyjski prawie dwukrotnie. Przywóz wieprzowiny do Rosji spadł o połowę, a największymi dostawcami były Brazylia i Ukraina.
Rosyjscy eksporterzy wieprzowiny, drobiu i zbóż obecnie skupiają się na rynku chińskim, wietnamskim oraz krajów arabskich. Ceny mięsa w Rosji wzrosły w ciągu roku o 35%.
Źródło: FAMMU/FAPA