Jak podaje Komisja Europejska (KE) w sierpniu 2015 r. największą dynamikę spadku cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (-13,3%). Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa zmniejszyła się w sierpniu 2015 r. w stosunku do lipca br. o 1,0%.
W omawianym okresie średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1428,20 EUR/t. Dla porównania średnia cena mięsa wieprzowego na rynku światowym wynosiła 1500,30 EUR/t (1671,20 USD/t). W sierpniu 2015 r. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym obniżyła się w porównaniu ze średnią ceną z sierpnia 2014 r. aż o 31,3%, natomiast w stosunku do ceny z lipca 2015 r. spadla o 0,6%. W omawianym okresie cena wieprzowiny w Unii pozostawała na poziomie o 5% niższym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym.
W sierpniu 2015 r. średnia cena wołowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 3749,00 EUR/t, tj. była o 4,1% wyższa niż w sierpniu 2014 r. Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że średnia cena tego gatunku mięsa w sierpniu br. była o 0,3% wyższa niż w lipcu 2015 r. W sierpniu 2015 r. średnia cena wołowiny na rynku światowym wynosiła
4203,30 EUR/t (4682,10 USD/t), tj. była o 18,1 % niższa niż rok wcześniej, i jednocześnie o 4,2% wyższa w stosunku do ceny z lipca 2015 r. W omawianym okresie różnica w cenach wołowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła -11%.
Ponadto w sierpniu 2015 r. średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 1934,60 EUR/t. Była ona o 15% niższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa
notowaną na rynku światowym, wynoszącą 2285,20 EUR/t (2545,50 USD/t). W ujęciu rocznym średnia cena mięsa drobiowego w Unii zwiększyła się o 0,3%, natomiast miesięcznym zwyżkowała o 0,1%. Na rynku światowym średnia cena mięsa drobiowego r/r wzrosła o 2,4%, natomiast m/m obniżyła się o 0,4%.
Źródło: FAMMU/FAPA