Komisja Europejska przewiduje w najbliższych 10 latach wzrost konsumpcji mięsa na świecie o 15%. Wzrost ten będzie mniejszy niż w poprzednich dekadach, ale będzie stanowił ekwiwalent rocznej produkcji unijnej mięsa. Z powodu wzrostu ekonomicznego i niższych cen na mięso konsumpcja w UE wzrosła o 1,8% w stosunku do 2014.
Najwyższy wzrost konsumpcji zakładany jest w 2016 roku, kiedy to spożycie ma wynieść średnio 67,6 kg na osobę (w wadze produktu). W 2025 roku konsumpcja może wynieść 67,7 kg i dorównać poziomowi z 2008 roku.
Produkcja wołowiny będzie dalej rozwijana głównie poprzez stada krów mlecznych. Po znaczących wzrostach produkcji wołowiny w 2014 i 2015 roku oczekuje się jej spadku do poziomu 7,6 mln ton w 2025 roku.
Przewiduje się, że produkcja wieprzowiny po dynamicznym rozwoju w 2014 i 2015 roku wzrośnie o 2% w ciągu najbliższych 10 lat w porównaniu do poziomu produkcji z 2015 roku.
Unijna produkcja drobiu może zanotować wzrost 4% na przestrzeni następnej dekady, przy marginalnym wzroście konsumpcji. Unijny eksport mięsa drobiowego może osiągnąć poziom 1,6 mln ton w 2025 roku (+15%), ale ceny będą pod presją rosnącej konkurencji z Brazylii i USA.
Źródło: kzp-ptch.pl