Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Mięso

Sprzedaż wieprzowiny w ramach RHD tylko ze świń ubitych w zatwierdzonych rzeźniach. Zmiany wymagają zgody Brukseli

Krajowa Rada Izb Rolniczych zwróciła się do ministerstwa rolnictwa z wnioskiem o wprowadzenie zmian w przepisach dotyczących rolniczego handlu detalicznego, tak aby rolnik mógł we własnym gospodarstwie ubić tygodniowo 5 sztuk trzody chlewnej w warunkach jak na własne potrzeby a z przeznaczeniem na rolniczy handel detaliczny. Co na to ministerstwo?

Czytaj więcej...

Świat bez rzeźni cofnie nas do średniowiecza? Dostępne powszechnie mięso będzie towarem ekskluzywnym

- Oficjalnym celem Inicjatywy Obywatelskiej End The Slaughter Age (Świat bez rzeźni)jest wyłączenie zwierząt gospodarskich z działalności subsydiowanej przez KE i przekierowanie unijnego finansowania WPR do schronisk dla zwierząt. Docelowo Inicjatywa dąży do zniesienia i kryminalizacji wszelkich form wykorzystywania zwierząt gospodarskich. Jako etyczną alternatywę proponuje produkcję mięsa komórkowego, jaj, kości i skóry w laboratoriach oraz mięso warzywne, czyli substytut roślinny mięsa – uważa organizacja Hodowcy Razem.

Czytaj więcej...

Resort rolnictwa zamierza odbudować rynek hodowli trzody chlewnej poprzez ograniczenia importu wieprzowiny

- Polska ma nie tylko szanse sprostać kryzysowi żywnościowemu, ale również zwiększyć poziom eksportu mięsa – mówił Lech Kołakowski, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi podczas konferencji Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy. Pomimo kryzysu gospodarczego wywołanego pandemią i wojną na Ukrainie polska branża mięsna w I kwartale bieżącego roku osiągnęła rekordowe wyniki.

Czytaj więcej...

W Niemczech rośnie rynek produktów mięsopodobnych

Substytuty mięsa stają się coraz bardziej popularne, a rynek wegetariańskich i wegańskich alternatyw stale rośnie. Według Federalnego Urzędu Statystycznego w Niemczech wyprodukowano w ubiegłym roku prawie o 17% więcej substytutów mięsa niż rok wcześniej. Mimo tego wzrostu wartość substytutów mięsa jest nadal stosunkowo niewielka w porównaniu do produktów mięsnych, która w 2021 r. była około 80-krotnością wartości substytutów mięsa.

Czytaj więcej...

Świat bez rzeźni – nasila się antymięsna kampania „klimatystów”

Komisja Europejska zarejestrowała nową europejską inicjatywę obywatelską „Świat bez rzeźni” (End The Slaughter Age), która powstała we Włoszech. - Według IPCC (Międzyrządowy Zespół ds. Zmian Klimatu) mamy około 10 lat, aby uniknąć klimatycznego punktu krytycznego. Emisje cieplarniane osiągnęły poziomy niespotykane wcześniej na tej planecie. Od 15% do 51 % są związane z konsumpcją tradycyjnego mięsa – czytamy w komunikacie organizacji End The Slaughter Age. 

Czytaj więcej...

Holendrzy nadal poważnie myślą o wprowadzeniu podatku od mięsa

Minister rolnictwa Henk Staghouwer powiedział holenderskiej Izbie Reprezentantów, że nie ma jeszcze konkretnych planów dotyczących podatku od mięsa. Istnieje jedynie „zamiar zbadania możliwości wprowadzenia opłaty od mięsa”. Decyzja o wprowadzeniu takiego podatku w Holandii miała być pewna, a pytanie brzmiało tylko „w jaki sposób można wprowadzić opłatę od mięsa ze zwrotem do sektora produkcyjnego”.

Czytaj więcej...

Blady strach padł na zakłady mięsne. Drogie pasze i deficyt żywca

Ze względu na gwałtownie rosnące koszty w branży mięsnej i wędliniarskiej, niemiecka firma Tönnies Foodservice została zmuszona do wysłania „listu alarmowego” do swoich klientów. Dyrektorzy zarządzający Peter Strunz i Jörg Engel wyjaśniają w nim, że „granice tego, co ekonomicznie uzasadnione, zostały w końcu przekroczone” i że konieczna jest kolejna masowa podwyżka cen mięsa.  

Czytaj więcej...