Spożycie mięsa w 2020 r. w Niemczech wyniosło 57,3 kg na mieszkańca i było najniższe od 1989 r., czyli od momentu gdy rozpoczęto rejestrować ten wskaźnik. Nadal najpopularniejsza za Odrą jest wieprzowina, której jednak spożycie spadło w ub.r. o 940 gramów na mieszkańca.
Być może Holandia będzie pierwszym krajem na świecie, który wprowadzi opłatę za ubój zwierząt. Takiego rozwiązania domaga się holenderska Partia dla Zwierząt. Rolnicy natomiast przestrzegają, że cały ciężar sfinansowania podatku spadnie na ich barki.
Niemieckie media podały w piątek, że Grupa Vion musiała wstrzymać pracę w największej w Szwabii rzeźni w Buchloe w okręgu Ostallgäu. Jak dotąd 83 pracowników zakładu zostało zakażonych koronawirusem.
- Uważamy, że pomysły, aby eliminować mięso czy inne produkty rolne z unijnej polityki promocji są nieuzasadnione - mówi Jerzy Wierzbicki z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. Jednym z niepokojących sygnałów może być Europejski Plan Walki z Rakiem (Europe's Beating Cancer Plan), który zestawił szkodliwość spożywania mięsa i wina z paleniem tytoniu. Wg Wierzbickiego, jest to kolejna próba wykluczenia z promocji tych produktów, po tym jak nie udała się pierwsza próba wyeliminowania mięsa z promocji w ramach strategii „Od pola do stołu”.
W związku z rozpoczętą przez Sylwię Spurek debatą publiczną, dotyczącą wprowadzenia pakietu regulacji pod nazwą „Piątka dla branży roślinnej”, europosłanka zwróciła się do wszystkich parlamentarnych kół poselskich z pytaniem o zainteresowanie współpracą w zakresie wspólnego opracowania projektu przedmiotowej regulacji, a następnie jego złożeniem do laski marszałkowskiej. Spurek liczy na ustawowe wsparcie podmiotów zajmujących się badaniami i rozwojem oraz produkcją i sprzedażą alternatyw produktów odzwierzęcych.
Brzmi jak koncepcja dla filmu science-fiction, ale produkcja jedzenia z drukarki 3D staje się coraz bardziej realna. W 2006 roku NASA rozpoczęła badania nad żywnością drukowaną w 3D, a co trzecia firma z branży mięsnej w Niemczech chce wykorzystać tę technologię w produkcji żywności do 2030 roku.
Włoscy hodowcy są wściekli, po tym jak nowo mianowany „super minister ds. transformacji ekologicznej” powiedział, że ilość spożywanego białka zwierzęcego powinna zostać zmniejszona i zastąpiona alternatywami pochodzenia roślinnego. W jednym ze swoich pierwszych wystąpień publicznych minister środowiska, Roberto Cingolani, stwierdził, że nadmierne spożycie mięsa jest szkodliwe dla zdrowia.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa. Objęto nią łącznie 169 podmiotów, w tym 99 sklepów i 70 producentów.
Dieta wegańska jest modna. To w jaki sposób ten rodzaj odżywiania wpływa na zdrowie jest przedmiotem dociekań naukowców. W badaniu przeprowadzonym przez niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) za pomocą ultrasonografii kości piętowej, określono stan kości 36 wegan i 36 osób o mieszanej diecie. Jakie były rezultaty?
Na początku lutego na portalu społecznościowym Facebook, na profilu Piotra Uljanickiego, przeprowadzona została przez niego transmisja online z jednego ze sklepów sieci Biedronka. Uljanicki za pomocą urządzenia Soeks Ecovisor dokonał sprawdzenia zawartości azotynów i azotanów w wybranych przez siebie produktach żywnościowych. Wśród nich było mięso i produkty z mięsa, w tym parówki Sokoliki. Uljanicki stwierdził, że w mięsie oraz w produktach z mięsa zostały przekroczone normy jakościowe i nazwał powyższe produkty trucizną. Dodał, że mamy do czynienia z produktami niebezpiecznymi dla dzieci, a nawet psa.
- W miarę zbliżania się szczytu ONZ Food Systems Summit zauważamy nacisk na syntetyczne mięso hodowane w laboratoriach ze strony różnych liderów opinii spoza społeczności rolniczej. Postrzegana przez nich jako prawdziwe rozwiązanie naszych wyzwań środowiskowych, produkcja mięsa syntetycznego jest silnie promowana między innymi przez potentatów technologicznych, którzy wypowiadali się na korzyść mięsa syntetycznego i aktywnie inwestują w tym sektorze. Ta zaawansowana technologicznie wizja produkcji mięsa, która zyskuje na popularności w ostatnich latach, jest paradoksalnie dość słabo wyjaśniona na arenie publicznej – uważa organizacja European Livestock Voice.
W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonellę w partiach mięsa z kurczaka dostępnego w sieciach handlowych Lidl i Biedronka. Mięso zostało wyprodukowane przez firmę Animex Kutno do sieci handlowej Lidl.
Spora grupa pracowników niemieckiego zakładu mięsnego Westfleisch została poddana kwarantannie z powodu zainfekowania wirusem SARS COV 2. Podobny problem zaistniał w belgijskiej przetwórni mięsa Vannieuwenhuyse w Zarren niedaleko Kortemark we Flandrii Zachodniej, gdzie pojawienie się wirusa doprowadziło do zamknięcia zakładu.
Zgodnie z najnowszą prognozą Francuskiego Instytutu Wieprzowiny (IFIP) w ciągu najbliższych 5 lat oczekuje się, że produkcja wieprzowiny w UE spadnie o 3%. W raporcie wspomniano, że produkcja trzody chlewnej w UE-28 osiągnęła rekordowy poziom w 2020 r. wynoszący 24,2 mln CWE (ekwiwalent wagi tusz), co stanowi wzrost o 1% w porównaniu z 2019 r. Niemniej jednak Jan Peter van Ferneij, ekonomista IFIP, przewiduje w najbliższych latach spadek produkcja trzody chlewnej.
Niemiecka branża mięsna napisała list do Billa Gatesa po tym, jak miliarder wezwał publicznie do unikania jedzenia mięsa, o czym napisał w swojej nowej książce, promując jednocześnie mięso syntetyczne. Branża zwraca uwagę, że prywatny samolot Gates’a wytwarza ogromne ilości szkodliwych dla środowiska gazów. Warte podkreślenia jest, że orędownik ograniczenia hodowli bydła zainwestował miliony dolarów w produkcję sztucznego mięsa.
Grupa Tönnies, nadal rozwija się na rynku wegetariańskich i wegańskich substytutów mięsa. W tym celu firma łączy obecnie swoje istniejące marki „Vevia” i „Gutfried veggie” w niezależny oddział Vevia 4 You GmbH & Co. KG. Fuzja obejmuje również zakład produkcyjny w Böklund, który został zbudowany w zeszłym roku specjalnie dla produktów wegetariańskich. Zdolność produkcji została teraz podwojona z powodu rosnącego popytu.
Austriacka eurposłanka ÖVP, Simone Schmiedtbauer, promuje w Brukseli ograniczanie transportu zwierząt w Europie. Wg niej celem musi być ubój regionalny i skupienie się na produkcji na rynki lokalne. Wg deputowanej, Unia Europejska powinna czerpać z wymagających, austriackich rozwiązań.
Popyt na burgery roślinne rośnie tak szybko, że JBS SA, największy na świecie dostawca mięsa, zapowiedział, że prawdopodobnie założy nową globalną firmę skupioną wyłącznie na produktach roślinnych. Wiele wskazuje na to, iż hamburgery i kiełbaski wykonane z białek roślinnych stają się głównym nurtem rozwoju czołowych firm w branży mięsnej.
Pomimo pandemii i sporów handlowych z Chinami, amerykańscy eksporterzy wieprzowiny osiągnęli w zeszłym roku rekordową sprzedaż. Według amerykańskiej organizacji eksportu mięsa (USMEF), wolumen eksportu obejmujący towary przetworzone wyniósł 2,98 mln ton; to o 11,4% więcej niż w 2019 r.
W poniedziałek przed sądem okręgowym w Schwerinie pewien rolnik przyznał, że przez lata uzyskał certyfikat ekologiczny i tym samym wzbogacił się łącznie o 1,6 miliona euro sprzedając fałszywe mięso ekologiczne.