Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Mięso

Zakaz reklamy mięsa? Mniejszość narzuca większości swoje ideologie

Redakcja

- W mediach społecznościowych toczy się dyskusja na temat pomysłu wprowadzenia ewentualnego zakazu reklamowania mięsa, którego domaga się jedna z organizacji ekologicznych. Głos zabrali również niektórzy politycy, których wypowiedzi można traktować raczej w kategoriach elementu promocyjnego własnej osoby niż rzeczywistego postulatu. Specyfika mediów społecznościowych powoduje, że każdy nawet negatywny komentarz promuje jego treść i autora, i o to chyba tutaj chodzi – uważa Aleksander Dargiewicz – prezes Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”.  

Czytaj więcej...

Smithfield Foods przejmuje zakłady mięsne na Słowacji i Węgrzech

Redakcja

Grupa Penta Investments wyraziła zgodę na sprzedaż firmy Mecom Group, w skład której wchodzą zakłady mięsne na Słowacji i Węgrzech, w tym największy na Słowacji zakład przetwórstwa mięsnego, zlokalizowany w miejscowości Humenné. Nabywcą jest jeden ze światowych liderów branży mięsnej, amerykański koncern Smithfield Foods, który jest m.in. właścicielem marki Animex.  

Czytaj więcej...

Wieprzowina przebije kurczaka

Redakcja

Według amerykańskiego departamentu rolnictwa, wieprzowina będzie najpopularniejszym rodzajem mięsa na świecie w 2021 roku i wyprzedzi w tej konkurencji mięso z kurczaka.

Czytaj więcej...

Szykuje się światowa walka z produkcją wołowiny. Bill Gates chce mięsa syntetycznego

Redakcja

Bill Gates wezwał najzamożniejsze państwa do przejścia na produkcję w pełni syntetycznej wołowiny, aby ograniczyć emisję gazów cieplarnianych powodujących globalne zmiany klimatyczne. W swojej nowej książce „Jak uniknąć katastrofy klimatycznej”, miliarder-filantrop podkreśla, że ​​chociaż ludzkość nadal może zapobiec katastrofie dzięki osiągnięciom technologicznym, to jednak ostatecznie potrzebna będzie odpowiednia polityka zmierzająca w tym kierunku.

Czytaj więcej...

W tym roku produkcja unijnej wieprzowiny spadnie

Redakcja

Oczekuje się, że produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej spadnie w tym roku, ponieważ niektórzy z głównych producentów (Niemcy) mają zakaz eksportu tego mięsa na kilka dużych rynków azjatyckich z powodu wybuchu ASF. W średniookresowych prognozach dla rynków rolnych opublikowanych przez Komisję Europejską oczekuje się, że popyt na unijną wieprzowinę w krótkim okresie spadnie. 

Czytaj więcej...

Izraelska firma chce zaoferować piersi kurczaka z laboratorium w cenie prawdziwego mięsa

Redakcja

Mięso in vitro w przystępnych cenach może być w zasięgu ręki. Tak przekonuje firma Future Meat Technologies z siedzibą w Jerozolimie, która opracowała proces produkcji piersi kurczaka w laboratorium, który pochłonie ok. 6,70 euro/kg. Zespół kierowany przez bioinżyniera prof. Yaakova Nahmiasa zakłada, że ​​koszty można znacznie zmniejszyć w przyszłości.

Czytaj więcej...

Niejednolitość produktów wędliniarskich nazywanych powszechnie kiełbasą

Redakcja

Poprawa jakości produktów wędliniarskich mogłaby wiązać się z poprawą rentowności prowadzenia produkcji na bardzo wysokim poziomie. Zasadnym wydaje się doprowadzenie do opracowania receptury produktu regionalnego np. kiełbasy lubelskiej, która mogłaby wyróżniać się wysoką zawartością mięsa, doborem przypraw czy intensywnością wędzenia – uważa Lubelska Izba Rolnicza. 

Czytaj więcej...

Do Polski trafiają setki tysięcy ton importowanej wieprzowiny

Redakcja

Według Głównego Urzędu Statystycznego w pierwszych dziewięciu miesiącach 2020 r. sprowadzono do Polski ponad 490 tys. ton mięsa wieprzowego, o 4,1 proc. mniej rok do roku (produkt oznaczony kodem celnym CN 0203 – mięso ze świń świeże, schłodzone lub zamrożone). Polscy importerzy wydali na ten cel 4,68 miliarda złotych, o 0,75 proc. więcej niż w tym samym okresie 2019 r.

Czytaj więcej...

Bruksela: Czarny pijar wokół czerwonego mięsa

Redakcja

Komisja Europejska złagodziła swoje stanowisko w sprawie stopniowego wycofywania promocji czerwonego i przetworzonego mięsa w europejskim planie walki z rakiem. W poprzednim projekcie tej strategii napisano, że polityka promocji UE w zakresie produktów rolnych zostanie poddana przeglądowi „w celu wycofania promocji żywności związanej z ryzykiem raka, takiej jak czerwone i przetworzone mięso”.

Czytaj więcej...

Chiny: Mięso z kurczaka nośnikiem koronawirusa?

Redakcja

Do tej pory chińskie władze „walczyły” z rzekomym nośnikiem koronawirusa za jaki uważały importową żywność: zintensyfikowane badania laboratoryjne, certyfikaty, restrykcje handlowe. Szczególnie działania te wymierzono w USA, Brazylię czy Europę, w których to rejonach świata zakażenia COVID – 19 pojawiały się w zakładach mięsnych. Nowy rok zmienia sytuację na froncie.

Czytaj więcej...

Dlaczego w kiełbasie nie ma wieprzowiny? Potrzebne są polskie normy i szacunek do rolnika

Redakcja

- W drodze negocjacji wejścia do Unii Europejskiej zaprzepaściliśmy polską jakość, zrezygnowaliśmy z polskich norm w 2003 r. I od tego czasu zaczęło się w Polsce, że tak powiem, strzelanie z potężnych armat do jakości. Jakość faktycznie przestała istnieć. Przecież do 2003 r. obowiązywały polskie normy, mieliśmy doskonałą polską żywność. Nie można było stosować polifosforanów nigdzie, poza jedną wędzonką krotoszyńską. Potem, przez kolejne lata koncerny zachodnie prześcigały się w tym, jaką można uzyskać wydajność – przypomina Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.

Czytaj więcej...

Bruksela nie zamierza interweniować na rynku trzody chlewnej i drobiu

Redakcja

- Interwencja publiczna mająca na celu złagodzenie wpływu, jaki mają na rolników lata, w których poziom cen jest szczególnie niski, jest dostępna jedynie w ograniczonej liczbie sektorów podatnych na wahania cen. Trzoda chlewna i drób nie są zaliczane do sektorów, które mogą korzystać z takiej interwencji – poinformował unijny komisarz ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski.

Czytaj więcej...