Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Mięso

Unijny eksport mięsa przynosi coraz większe zyski. Wieprzowina jest motorem wzrostu sprzedaży

Redakcja

Eksporterzy mięsa z Unii Europejskiej osiągnęli nowy rekord dochodów w zeszłym roku. Według danych Komisji Europejskiej przychody z eksportu wzrosły o 26,1%, czyli o 3,2 mld EUR. Skok sprzedaży wynika przede wszystkim z rozwoju eksportu wieprzowiny. Silny popyt z Chin i wyższy poziom cen spowodowały wzrost sprzedaży eksportowej wieprzowiny o 40% w drugiej połowie 2019 r.

Czytaj więcej...

KZP-PTCh: Mięsa nie zabraknie

Redakcja

- W związku z pojawiającymi, się zwłaszcza w mediach społecznościowych informacjami o braku żywności, gromadzeniu zapasów itd. chciałbym zapewnić w imieniu organizacji zrzeszających hodowców i producentów trzody chlewnej reprezentujących 25% rynku, że produkcja żywca wieprzowego odbywa się bez większych zakłóceń – uspokaja Aleksander Dargiewicz – prezes Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”.

Czytaj więcej...

Czy branża mięsna jest gotowa na koronawirusa?

Redakcja

Afrykański pomór świń wciąż nie został zwalczony, a rolnictwo musi przyjąć kolejny cios w postaci koronawirusa. Z dnia na dzień rośnie liczba potwierdzonych zakażeń COVID-19, a Główny Inspektorat Sanitarny oraz Ministerstwo Zdrowia wydają komunikaty i broszury o aktywnym przeciwstawianiu się wirusowi. Jednakże są sektory gospodarki, które opanowały sposoby na ograniczanie niechcianych drobnoustrojów.

Czytaj więcej...

Koronawirus i problemy z transportem mogą wpłynąć na sytuację na rynku wieprzowiny

Redakcja

Już szósty rok trwa epidemia afrykańskiego pomoru świń wśród dzików w Polsce. W tym roku sytuacja jest bardziej dramatyczna niż w ubiegłym, a od początku roku odnotowano już ponad tysiąc przypadków choroby. Do tej pory jej ogniska występowały we wschodniej części kraju, w tym roku pojawiły się jednak także w Wielkopolsce i województwie lubuskim. Uniemożliwia to eksport wieprzowiny do krajów pozaunijnych. Teraz epidemia koronawirusa, skutkująca m.in. wstrzymaniem transportów, może pogłębić kłopoty branży. 

Czytaj więcej...

Ruszył ubój rolniczy. Nie ma zagrożenia dla bezpieczeństwa żywnościowego

Redakcja

- Ruszył ubój rolniczy. Nie ma zagrożenia dla bezpieczeństwa żywnościowego – Ubój rolniczy w przydomowych rzeźniach nie zaszkodzi branży. Jeśli procedury będą przestrzegane, nic nikomu nie grozi – ocenia Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Od połowy lutego każdy rolnik może otworzyć małą ubojnię i wprowadzać mięso na rynek na małą skalę, w ramach rolniczego handlu detalicznego czy działalności lokalnej. Dotychczas, jeśli chciał zabić zwierzę, musiał korzystać z pośrednictwa dużych zakładów. Teraz może to zrobić samodzielnie, ale konieczne jest jednak spełnienie szeregu kryteriów.

Czytaj więcej...

KRIR: Oligopol na krajowym rynku przetwórstwa mięsnego. Potrzebna jest interwencja rządu

Redakcja

W związku z epidemią afrykańskiego pomoru świń i ptasiej grypy prywatne ubojnie oraz podmioty skupowe, wykorzystując swoją pozycję oligopolistyczną, zaniżają ceny skupu dla gospodarstw położonych w strefach z ograniczeniami weterynaryjnymi w stosunku do cen z terenów wolnych od tych chorób. Do izb rolniczych napływają sygnały od rolników, iż wiele z nich nie tylko wstrzymuje, ale zaprzestaje skupu zwierząt z tych terenów, obawiając się problemów z eksportem swoich przetworów. 

Czytaj więcej...

Jakie są wymagania dla rzeźni rolniczych? Jakich kontroli można się spodziewać?

Redakcja

Wczoraj weszło w życie nowe rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw. Rozporządzenie wprowadza ułatwienia w zakresie wymagań weterynaryjnych odnoszących się do rzeźni o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw.

Czytaj więcej...

Dzisiaj ruszają rzeźnie rolnicze

Redakcja

Dzisiaj wchodzą w życie nowe przepisy, które wprowadzają ułatwienia w zakresie przepisów weterynaryjnych dla podmiotów zamierzających prowadzić ubój zwierząt w tzw. „rzeźniach rolniczych”, tj. rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw. 

Czytaj więcej...

Szybki wzrost cen wieprzowiny w Danii. Konsumenci zjedzą więcej kurczaków

Redakcja

Duńscy producenci wieprzowiny mogą cieszyć się z dużego eksportu mięsa na rynek chiński, ale konsument na rynku krajowym ponosi ciężar kryzysu związanego z ASF w Azji. Ceny mięsa w Danii, szczególnie w przypadku produktów zawierających wieprzowinę, wzrosły o 54% w ciągu 12 miesięcy, co może mieć drastyczne konsekwencje dla duńskiego spożycia wieprzowiny.

Czytaj więcej...

Podatek od mięsa? Brzmi jak ustalanie krzywizny banana

Redakcja

- Nie ma zgody Polski na nowy podatek od mięsa - informuje Centrum Informacyjne Rządu. - Takie propozycje przypominają inne pomysły, które przez lata wskazywano brukselskim urzędnikom, jak nazywanie ślimaka rybą a marchewki owocem czy ustalanie oczekiwanej krzywizny bananów - głosi komunikat Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.

Czytaj więcej...

Podatek od mięsa? To rolnicy działają proekologicznie

Redakcja

Samorząd rolniczy uważa pomysł opodatkowania cen mięsa za wielce szkodliwy dla gospodarstw rolnych a także konsumentów. Ewentualne wprowadzenie opłaty może pozbawić pracy setek tysięcy rolników i pracowników branży przetwórczej mięsa w Unii Europejskiej, w tym w Polsce oraz przyczynić się do upadłości gospodarstw rolnych i zakładów przetwórstwa mięsa. 

Czytaj więcej...

Aborcja tak, mięso nie. Dokąd zmierza ten świat?

Redakcja

- Świat, w którym będziemy produkować więcej i więcej, musi się skończyć. Produkcja zwierzęca jest zagrożeniem dla klimatu, przyczyną poważnych chorób u ludzi i cierpienia zwierząt – mówiła Sylwia Spurek podczas debaty w Parlamencie Europejskim nt. wprowadzenia tzw. podatku mięsnego. Internauci przypominają, że europosłanka, przy swojej całej swojej zaciętości do walki z przemysłem mięsnym, jest jednocześnie zwolenniczką pełnego prawa do aborcji.

Czytaj więcej...

Minister Ardanowski: Narzucanie ludziom co mają jeść jest jakąś głupotą

Redakcja

- Pomysł wprowadzenia podatku od mięsa to element ideologicznej walki z rolnictwem i próba zmuszania ludzi do zachowań, które komuś się wydają słuszne. Narzucanie ludziom co mają jeść jest jakąś głupotą. Mięso jest ważnym elementem diety, jak ktoś nie chce jeść mięsa, jego wola - mówi minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski, który był gościem programu WPunkt Telewizji Republika.

Czytaj więcej...