Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Mięso

Parlament Europejski rozpoczyna debatę o podatku za mięso. Wieprzowina będzie droższa o 15 zł/kg?

Redakcja

W najbliższą środę w Parlamencie Europejskim odbędzie się debata związana z propozycją "sprawiedliwego ustalania cen mięsa", znaną również, jako"opłata środowiskowa. - Cena mięsa nie uwzględnia kosztów środowiskowych i cierpienia zwierząt. Co więcej w procesie jego produkcji wykorzystuje się antybiotyki, które są szkodliwe dla ludzi. Czy to nie jest kolejny argument, żeby przejść na weganizm – pyta europosłanka Sylwia Spurek.

Czytaj więcej...

TVN i Fundacja Viva ponownie uderzają w przemysł mięsny

Redakcja

Fundacja Międzynarodowy Ruch Na Rzecz Zwierząt Viva! przez cztery miesiące obserwowała pracę zakładu uboju bydła McKeen Beef, który działa na terenie Wielkopolski. Zdaniem aktywistów podczas rozładunku bydła wielokrotne odnotowano rażenie prądem czy wykręcanie i łamanie ogonów. Organizacja zgłosiła zawiadomienie do prokuratury, a wczoraj materiał o tej ubojni został wyemitowany w telewizyjnej stacji TVN.

Czytaj więcej...

Belgowie odrzucają mięso. Połowa krajowej produkcji jest eksportowana

Redakcja

Według danych opublikowanych przez Statbel, konsumpcja mięsa w Belgii spadła o 8,9% w latach 2010-2019. W 2010 r. spożycie mięsa na jednego mieszkańca wyniosło 82,4 kg, a obecnie jest to 70,2 kg. W tym czasie spożycie wołowiny spadło o 19,5%, drobiu o 13,6%, a baraniny i koziny o 11,8%. W najmniejszym stopniu spadła konsumpcja wieprzowiny, bo tylko o 2,4%. 

Czytaj więcej...

W ciągu dekady spożycie białka zwierzęcego w UE spadnie o 17%

Redakcja

Analitycy przewidują, że spożycie mięsa na rynku Unii Europejskiej znacząco spadnie w ciągu następnej dekady. Całkowity spadek wynosie 904 gramów na mieszkańca. Takie prognozy pod koniec 2019 r. przedstawiła Komisja Europejska. Jednocześnie spożycie białka roślinnego wzrośnie o 469 gramów na mieszkańca.

Czytaj więcej...

Wietnam podwoił import wieprzowiny

Redakcja

Od lutego do listopada wirus ASF w Wietnamie zmniejszył populację świń o prawie 6 milionów zwierząt. W bieżącym roku wietnamska produkcja wieprzowiny spadła o ponad 20%. W rezultacie tamtejszy import wieprzowiny wzrósł ponad dwukrotnie - do 110 000 ton w ciągu pierwszych jedenastu miesięcy tego roku.

Czytaj więcej...

Pożar w ubojni bydła na Podhalu

Redakcja

Kilkanaście zastępów straży pożarnej gasiło wczoraj pożar w ubojni w Starem Bystrem. W ogniu stanął budynek, gdzie mieszczą się biura. Nie ucierpieli ludzie ani zwierzęta.

Czytaj więcej...

Polskie mięso pełne antybiotyków?

Redakcja

17 grudnia 2019 roku na portalu Onet ukazał się artykuł pt. „Polskie mięso jest pełne antybiotyków. Zawiera ich coraz więcej”. Autor artykułu porusza temat stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej w Polsce, wyraźnie wskazując czytelnikom, że mięso pochodzące z naszego kraju zawiera coraz więcej antybiotyków. 

Czytaj więcej...

Belgowie ponownie zabiegają o otwarcie chińskiego rynku wieprzowiny

Redakcja

Belgowie usilnie zabiegają o powrót swojej wieprzowiny na lukratywny rynek chiński. Podczas misji gospodarczej do Państwa Środka, belgijska Federalna Agencja Bezpieczeństwa Żywności (FASFC), Boerenbond, FEBEV i China Meat Association zorganizowały seminarium zatytułowane „W jaki sposób afrykański pomór świń utrzymywany jest poza belgijskimi gospodarstwami”.

Czytaj więcej...

Reforma nadzoru nad rzeźniami nadaje się do kosza?

Redakcja

To pseudo-reforma, która niczego nie rozwiąże, ale spowoduje pogorszenie dobrostanu zwierząt rzeźnych, a także nadzoru nad produkcją mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego w Polsce. Odbije się to także na konsumentach oraz zagrozi stabilności eksportu towarów rolno-spożywczych. To opinia Urzędowych Lekarzy Weterynarii na temat przygotowanej przez ministerstwo rolnictwa reformy nadzoru nad rzeźniami.

Czytaj więcej...

Do Polski mogło trafić kilkanaście ton przeterminowanej wołowiny z Egiptu

Redakcja

Policja w Kłajpedzie ujawniła, że na Litwę trafiło 54 890 kg tusz mrożonego mięsa wołowego z Egiptu, które okazało się przeterminowane. Mięso nie nadawało się do spożycia przez ludzi, a jednak trafiło do konsumentów na Litwie. Podejrzewa się, że ładunek z Afryki został rozładowany w porcie morskim w Kłajpedzie, skąd miał trafić również do Polski.

Czytaj więcej...

Rzeźnicy i wędliniarze: Dramat na rynku wieprzowiny. Branży mięsnej grozi upadek?

Redakcja

- To co dzieje się na rynku wieprzowiny przypomina prawdziwy armagedon. Od czasu wykrycia wirusa ASF w Chinach, ceny wieprzowiny w Europie i Polsce wzrosły o 100 % , a wiele elementów nawet o 200%. Jako SRWRP, wiedząc na jakich marżach pracują przetwórcy w branży mięsnej, widzimy ogromne zagrożenie w najbliższym czasie, w tym tak ważnym dla wszystkich Polaków okresie świątecznym – czytamy w oświadczeniu Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Czytaj więcej...

Domagają się zamknięcia rzeźni

Redakcja

W Hotelu Radisson Collection Hotel w Warszawie odbywa się 6. edycja Forum Sektora Wołowiny. Podczas dzisiejszego panelu wejście do hotelu okupowali działacze organizacji prozwierzęcej Animal Rebellion, którzy domagali się ustawowego zakazu produkcji mięsa.

Czytaj więcej...