W ramach wizyty w Hiszpanii prezydenta Chińskiej Republiki Ludowej, Xi Jinpinga, podpisano dwa protokoły, które pozwolą rozpocząć eksport winogron stołowych i wzrost liczby produktów wieprzowych z Hiszpanii do Chin.
W związku rosnącym problemem ASF, w Chinach gwałtownie rośnie popyt na drób. Ceny mięsa drobiowego monitorowane przez agencję Bloomberg wzrosły w Chinach do poziomu najwyższego od trzech lat. Z drugiej strony, ceny prosiąt obniżyły się w październiku o 10 procent w stosunku do września.
Zakłady mięsne Tönnies siedzibą w Rheda-Wiedenbrück i Westfleisch siedzibą w Munster zaoferowały myśliwym w Nadrenii Północnej Westfalii dostarczenie łącznie 10 tys. dzików.
50 mld złotych w perspektywie 5 lat – tyle wg. EY może zyskać polska gospodarka, jeśli usprawni działanie sektora rolno-spożywczego. Podczas drugiego dnia Kongresu 590 odbywającego się w podrzeszowskiej Jasionce, firma przedstawiła raport, który ma odpowiedzieć na pytanie „Jak zapewnić rozwój produkcji polskiego mięsa?”
Brazylijski eksport wieprzowiny w ciągu 10 miesięcy tego roku spadł o ponad 10 proc. w stosunku do analogicznego okresu 2017 r. Niemniej w październiku wywóz wieprzowiny z tego kraju wyraźnie wzrósł w porównaniu do tego samego miesiąca roku ubiegłego.
Dużo stabilnością charakteryzują się ceny na rynku wołowiny. W sektorze tym rosnący popyt eksportowy pokrywany jest przez rosnącą produkcję. W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2018 r. eksport wołowiny z Polski wzrósł o 3,8%, osiągając wyższą dynamikę, niż oczekiwano.
Rosja zniosła zakaz importu wieprzowiny i wołowiny z Brazylii. Dostawy z tego rynku zostały wstrzymane w grudniu 2017 r. po tym, jak władze rosyjskie wykryły dodatek paszowy, który jest w tym kraju zabroniony.
- Szybka reakcja i mocne argumenty sprawiły, że polska wieprzowina z 16 zakładów wraca bez ograniczeń na rynek amerykański - poinformował minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.
Władze weterynaryjne Malezji poinformowały o przywróceniu możliwości importu mięsa wieprzowego ze wszystkich polskich zakładów zatwierdzonych do wysyłek mięsa wieprzowego na rynek Malezji. Jednocześnie wskazały dodatkowe gwarancje dot. ASF konieczne do spełnienia podczas certyfikacji produktów na wskazany rynek.
Import mięsa w Rumunii osiągnął wartość 416 milionów EUR w pierwszej połowie 2018 r., zwiększając się o 11,6% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku.
W Stanach Zjednoczonych nawet 80 proc. wytwarzanych antybiotyków przeznacza się na zwierzęta hodowlane. Hodowla zwierząt na żywność jest też jedną z głównych przyczyn globalnego ocieplenia – jest odpowiedzialna za emisję gazów cieplarnianych na równi z transportem. Problem może rozwiązać „czyste mięso” wyprodukowane w laboratorium z pobranych komórek zwierząt. To wciąż prawdziwe mięso, ale bez antybiotyków, E. coli, salmonelli i zanieczyszczeń, które w dodatku oszczędza środowisko. Eksperci oceniają, że wkrótce może zrewolucjonizować światowy system żywnościowy.
Rynek produktów pochodzenia zwierzęcego jest jednym z najprężniej rozwijajacych się segmentów gospodarki żywnościowej w Polsce i na świecie. Obecnie, produkcja zwierzęca wywiera silną presję na środowisko, a opinia konsumencka coraz większą uwagę skupia na jakości mięsa przy zachowaniu odpowiedniego dobrostanu zwierząt. Ponadto, dostępność produktów na rynku jest uzależniona od poziomu krajowej produkcji, która może zostać uzupełniania produktami pochodzącymi z importu, a także opłacalnością eksportu.
Rosyjski rząd ogłosił plany przeznaczenia 51 mld USD na wsparcie krajowego przemysłu rolnego w latach 2019-2025. Większość tych środków ma zostać zainwestowanych w branżę mięsną. Jeśli plan wejdzie w życie, będzie to największy projekt rolniczy w historii współczesnej Rosji. W latach 2012-2018 ogólna pomoc państwa dla przemysłu rolnego wyniosła 18 mld USD.
W ciągu ostatnich 6 lat eksport produktów rolnych z USA do Korei wzrósł o 6,9 miliarda USD, w tym roku wartość eksportu wołowiny i wieprzowiny wzrosła o ponad 50%.
Konsumpcja mięsa w Kazachstanie w drugim kwartale tego roku odnotowała spadek ze względu na wzrost cen, informuje agencja prasowa Trend. Spożycie wyrobów mięsnych w miastach zmniejszyło się o 2% w porównaniu do 1 kw., a na obszarach wiejskich o 8%.
Nie milkną echa nawiązujące do przygotowanego dla Greenpeace raportu zawierającego sugestie, aby do roku 2025 o połowę ograniczyć produkcję mięsa w Europie. Raport autorstwa Rural Investment Support For Europe (RISE) w ograniczeniu produkcji mięsa na kontynencie europejskim widzi drogę do zmniejszenia nadmiernej emisji gazów cieplarnianych.
Produkcja i przetwórstwo świń pochodzących ze strefy zagrożenia (niebieskiej) poddane są licznym restrykcjom, Są one stosowane, by mieć pewność, że wirus nie zostanie przemieszczony na inne tereny. Nie chodzi w tym wypadku o zagrożenie zdrowia ludzi, bo wirus ASF nie jest groźny dla konsumentów wieprzowiny, ale o zabezpieczenie interesów producentów i przetwórców trzody chlewnej. Zwalczanie choroby prowadzone jest bowiem przez likwidację zarażonych stad i produktów wieprzowych. Póki co nie wymyślono innej metody.
Produkcja mięsa bez uboju zwierząt - czy to możliwe? Innowatorzy twierdzą, że tak właśnie wyglądała będzie przyszłość tej branży. "Czyste mięso", czyli takie, które wyprodukowane zostało w laboratorium, cieszy się coraz większym zainteresowaniem nie tylko naukowców, ale również biznesu, dzięki czemu wkrótce może okazać się realną alternatywą dla przemysłowej hodowli zwierząt.
We Francji spożywa się coraz mniej mięsa. Stabilne jest tylko spożycie drobiu i dziczyzny. Według danych z instytutu badań rynkowych Crédoc, średnie dzienne spożycie spadło o dobre 12 procent w okresie od 2007 do 2016 r. do 135 g. Zwłaszcza świeże mięso jest coraz mniej popularne. Zużycie zmniejszyło się o jedną piątą do 46 g dziennie.