Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Mięso

W Chinach drób wypiera wieprzowinę

Redakcja

W związku rosnącym problemem ASF, w Chinach gwałtownie rośnie popyt na drób. Ceny mięsa drobiowego monitorowane przez agencję Bloomberg wzrosły w Chinach do poziomu najwyższego od trzech lat. Z drugiej strony, ceny prosiąt obniżyły się w październiku o 10 procent w stosunku do września.

Czytaj więcej...

Jak zapewnić rozwój produkcji polskiego mięsa?

Redakcja

50 mld złotych w perspektywie 5 lat – tyle wg. EY może zyskać polska gospodarka, jeśli usprawni działanie sektora rolno-spożywczego. Podczas drugiego dnia Kongresu 590 odbywającego się w podrzeszowskiej Jasionce, firma przedstawiła raport, który ma odpowiedzieć na pytanie „Jak zapewnić rozwój produkcji polskiego mięsa?”

Czytaj więcej...

W tym roku spadł eksport brazylijskiej wieprzowiny

Redakcja

Brazylijski eksport wieprzowiny w ciągu 10 miesięcy tego roku spadł o ponad 10 proc. w stosunku do analogicznego okresu 2017 r. Niemniej w październiku wywóz wieprzowiny z tego kraju wyraźnie wzrósł w porównaniu do tego samego miesiąca roku ubiegłego.

Czytaj więcej...

Rośnie eksport polskiej wołowiny

Redakcja

Dużo stabilnością charakteryzują się ceny na rynku wołowiny. W sektorze tym rosnący popyt eksportowy pokrywany jest przez rosnącą produkcję. W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2018 r. eksport wołowiny z Polski wzrósł o 3,8%, osiągając wyższą dynamikę, niż oczekiwano.

Czytaj więcej...

Eksport mięsa wieprzowego na rynek Malezji został wznowiony

Redakcja

Władze weterynaryjne Malezji poinformowały o przywróceniu możliwości importu mięsa wieprzowego ze wszystkich polskich zakładów zatwierdzonych do wysyłek mięsa wieprzowego na rynek Malezji. Jednocześnie wskazały dodatkowe gwarancje dot. ASF konieczne do spełnienia podczas certyfikacji produktów na wskazany rynek. 

Czytaj więcej...

Czyste mięso ma szansę zastąpić to tradycyjne?

Redakcja

W Stanach Zjednoczonych nawet 80 proc. wytwarzanych antybiotyków przeznacza się na zwierzęta hodowlane. Hodowla zwierząt na żywność jest też jedną z głównych przyczyn globalnego ocieplenia – jest odpowiedzialna za emisję gazów cieplarnianych na równi z transportem. Problem może rozwiązać „czyste mięso” wyprodukowane w laboratorium z pobranych komórek zwierząt. To wciąż prawdziwe mięso, ale bez antybiotyków, E. coli, salmonelli i zanieczyszczeń, które w dodatku oszczędza środowisko. Eksperci oceniają, że wkrótce może zrewolucjonizować światowy system żywnościowy.

Czytaj więcej...

Tendencje w spożyciu i produkcji mięsa w Polsce i na świecie

Redakcja

Rynek produktów pochodzenia zwierzęcego jest jednym z najprężniej rozwijajacych się segmentów gospodarki żywnościowej w Polsce i na świecie. Obecnie, produkcja zwierzęca wywiera silną presję na środowisko, a opinia konsumencka coraz większą uwagę skupia na jakości mięsa przy zachowaniu odpowiedniego dobrostanu zwierząt. Ponadto, dostępność produktów na rynku jest uzależniona od poziomu krajowej produkcji, która może zostać uzupełniania produktami pochodzącymi z importu, a także opłacalnością eksportu. 

Czytaj więcej...

Rosja zainwestuje dziesiątki miliardów dolarów w branżę mięsną. Chcą być czołowym eksporterem

Redakcja

Rosyjski rząd ogłosił plany przeznaczenia 51 mld USD na wsparcie krajowego przemysłu rolnego w latach 2019-2025. Większość tych środków ma zostać zainwestowanych w branżę mięsną. Jeśli plan wejdzie w życie, będzie to największy projekt rolniczy w historii współczesnej Rosji. W latach 2012-2018 ogólna pomoc państwa dla przemysłu rolnego wyniosła 18 mld USD. 

Czytaj więcej...

Spada spożycie mięsa w Kazachstanie

Redakcja

Konsumpcja mięsa w Kazachstanie w drugim kwartale tego roku odnotowała spadek ze względu na wzrost cen, informuje agencja prasowa Trend. Spożycie wyrobów mięsnych w miastach zmniejszyło się o 2% w porównaniu do 1 kw., a na obszarach wiejskich o 8%.

Czytaj więcej...

Europejczycy zjadają obecnie dwa razy więcej mięsa niż zalecają specjalistyczne instytucje

Redakcja

Nie milkną echa nawiązujące do przygotowanego dla Greenpeace raportu zawierającego sugestie, aby do roku 2025 o połowę ograniczyć produkcję mięsa w Europie. Raport autorstwa Rural Investment Support For Europe (RISE) w ograniczeniu produkcji mięsa na kontynencie europejskim widzi drogę do zmniejszenia nadmiernej emisji gazów cieplarnianych.

Czytaj więcej...

Nie ma popytu na mięso ze strefy niebieskiej

Redakcja

Produkcja i przetwórstwo świń pochodzących ze strefy zagrożenia (niebieskiej) poddane są licznym restrykcjom, Są one stosowane, by mieć pewność, że wirus nie zostanie przemieszczony na inne tereny. Nie chodzi w tym wypadku o zagrożenie zdrowia ludzi, bo wirus ASF nie jest groźny dla konsumentów wieprzowiny, ale o zabezpieczenie interesów producentów i przetwórców trzody chlewnej. Zwalczanie choroby prowadzone jest bowiem przez likwidację zarażonych stad i produktów wieprzowych. Póki co nie wymyślono innej metody.

Czytaj więcej...

Czy hodowla komórkowa zrewolucjonizuje przemysł mięsny?

Redakcja

Produkcja mięsa bez uboju zwierząt - czy to możliwe? Innowatorzy twierdzą, że tak właśnie wyglądała będzie przyszłość tej branży. "Czyste mięso", czyli takie, które wyprodukowane zostało w laboratorium, cieszy się coraz większym zainteresowaniem nie tylko naukowców, ale również biznesu, dzięki czemu wkrótce może okazać się realną alternatywą dla przemysłowej hodowli zwierząt.

Czytaj więcej...

Francuzi jedzą coraz mniej mięsa

Redakcja

We Francji spożywa się coraz mniej mięsa. Stabilne jest tylko spożycie drobiu i dziczyzny. Według danych z instytutu badań rynkowych Crédoc, średnie dzienne spożycie spadło o dobre 12 procent w okresie od 2007 do 2016 r. do 135 g. Zwłaszcza świeże mięso jest coraz mniej popularne. Zużycie zmniejszyło się o jedną piątą do 46 g dziennie.

Czytaj więcej...