Jak zapowiedział rosyjski minister rolnictwa Aleksander Tkaczew, Rosja planuje zwiększyć dziesięciokrotnie wolumen eksportu mięsa do 2020 r. do poziomu 1 mln ton. Wywóz ten powinien przynieść Rosjanom dodatkowy dochód, wynoszący 10 mld USD.
Jak podaje Komisja Europejska (KE), w grudniu 2016 r. największy spadek cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa ponownie dotyczył drobiu (-1,7%). Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa wzrosła w grudniu 2016 r. w stosunku do listopada 2016 r. o 1,6%.
Jaka jest jakość sprzedawanych produktów mięsnych? Inspekcja Handlowa stwierdziła nieprawidłowości w ponad 50 proc. skontrolowanych placówek. W większości przypadków zastrzeżenia dotyczyły błędnego oznakowania.
Rosja i Turcja są zainteresowane wzajemnym usunięciem barier w handlu mięsem oraz przywróceniem normalnej wymiany handlowej tymi towarami, jaka istniała przed zestrzeleniem przez Turków rosyjskiego bombowca przed dwoma laty.
Jak podaje Komisja Europejska (KE), we wrześniu 2016 r. największy spadek cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa ponownie dotyczył drobiu (-7,0%).
Polska znalazła się w gronie trzech państw członkowskich UE dopuszczonych do eksportu przetworzonych produktów z mięsa wołowego na rynek Chile. Rozpoczęcie eksportu możliwe jest po pozytywnym rozpatrzeniu formularza aplikacyjnego zakładu przez chilijskie służby weterynaryjne. Wzór ww. formularza dostępny jest u powiatowego lekarza weterynarii, podobnie jak wzór świadectwa zdrowia dostępny w systemie TRACES.
Według najnowszego raportu FAO z października br., w 2016 r. światowa produkcja mięsa ogółem zwiększy się o nieco ponad 600 tys. ton lub 0,2%, i wyniesie 319,8 mln ton.
Od początku br. Ukraina poniosła około 1 mld USD strat wynikających z rosyjskiego embarga nałożonego na żywność. Zakaz wywozu ukraińskich towarów Moskwa wprowadziła od 1 stycznia br. w związku z wejściem w życie w tym samym dniu strefy wolnego handlu Ukraina-Unia Europejska.
Jak podaje Komisja Europejska (KE), w maju 2016 r. największy spadek cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa dotyczył tym razem nie wieprzowiny, jak to było w poprzednich miesiącach, ale drobiu (-4,4%).
Jak podaje Komisja Europejska, w marcu 2016 r. największy spadek cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (-9,8%). Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa zmniejszyła się w marcu 2016 r. w stosunku do lutego br. o 0,3%.
Jak podaje Komisja Europejska (KE) w lutym 2016 r. największy spadek cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (-6,8%).
Kontynuacja rozmów na temat planu szerszej współpracy w dziedzinie rolnictwa pomiędzy Polską i Egiptem oraz intensyfikacja wymiany handlowej – to cele wizyty podsekretarz stanu Ewy Lech w Kairze.
Jak podaje Komisja Europejska w grudniu 2015 r. największy spadek cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (-6,3%). Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa obniżyła się w grudniu 2015 r. w stosunku do listopada ub. r. o 4,4%.
W pierwszym tygodniu lutego 2016 r. wyhamowała dynamika trwającego trzy tygodnie wzrostu krajowych cen trzody chlewnej. W dniach 1–7.02.2016 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW skupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 4,18 zł/kg, nieznacznie (tylko o 1 gr/kg) drożej niż w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był o 8% droższy niż przed miesiącem, ale o 1% tańszy niż rok wcześniej.
Pod koniec 2015 r. zapasy mięsa w amerykańskich chłodniach kształtowały się na łącznym poziomie 960 tys. ton, tj. były o 14,4% wyższe w porównaniu z końcem 2014 r.
Od połowy stycznia rosną krajowe ceny zakupu trzody chlewnej. W dniach 18–24 stycznia 2016 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 4,10 zł/kg, o 3% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 6% drożej niż w końcu 2015 r.
Mięso daje w kość wędlinom - podaje dzisiejszy "Puls Biznesu". Autorzy artykułu wskazują na trend, który do tej pory na polskim rynku był niespotykany. Branża nie spodziewała się, że konsumenci aż tak mocno zareagują na taniejące w związku z nadpodażą mięso wieprzowe.
Komisja Europejska przewiduje w najbliższych 10 latach wzrost konsumpcji mięsa na świecie o 15%. Wzrost ten będzie mniejszy niż w poprzednich dekadach, ale będzie stanowił ekwiwalent rocznej produkcji unijnej mięsa. Z powodu wzrostu ekonomicznego i niższych cen na mięso konsumpcja w UE wzrosła o 1,8% w stosunku do 2014.