Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Mięso

Prognozowany wzrost produkcji mięsa w krajach UE, USA i Rosji

Joanna Kawka

Według raportu FAO z października br., w 2015 r. światowa produkcja mięsa wzrośnie o 1,1% do 318,8 mln ton. Wzrost produkcji dotyczyć będzie przede wszystkim mięsa drobiowego (o 1,5%) oraz wieprzowego (o 1,3%). Wzrost produkcji mięsa wołowego, a także owczego i koziego będzie dużo skromniejszy i wyniesie odpowiednio 0,3% oraz 0,9%. Największe wzrosty produkcji odnotują kraje UE, Stany Zjednoczone oraz Rosja.

Czytaj więcej...

Cena wieprzowiny w sierpniu 2015 była niższa nawet o 30 proc. niższa niż rok wcześniej

Redakcja

Jak podaje Komisja Europejska (KE) w sierpniu 2015 r. największą dynamikę spadku cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (-13,3%). Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa zmniejszyła się w sierpniu 2015 r. w stosunku do lipca br. o 1,0%.

Czytaj więcej...

KE podała analizę cen mięsa w kwietniu br.

Redakcja

Jak podaje Komisja Europejska (KE) w kwietniu 2015 r. największą dynamikę spadku cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (-10,8%). Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się jednak, że cena tego gatunku mięsa zwiększyła się w kwietniu 2015 r. w stosunku do marca br. o 2,1%.

Czytaj więcej...

Unijni eksporterzy mięsa w bieżącym roku mogą nadrobić zaległości z 2014

Redakcja

Jak podają analitycy BGŻ, sprzedaż mięsa oraz pozostałych produktów wieprzowych na rynkach pozaunijnych wzrosła w I kw. br. o 8% do poziomu 390,7 tys. t. Taki wzrost jest o tyle istotny, że uwarunkowania rynkowe w poprzednim roku były niekorzystne. Po wprowadzeniu embarga na unijną wieprzowinę przez Rosję oraz po znacznym spadku sprzedaży na rynek ukraiński i białoruski, europejscy eksporterzy musieli szukać nowych rynków zbytu.

Czytaj więcej...

Wstrzymano dopłaty do prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny

Redakcja

Jak już informowaliśmy KE rozważała zawieszenie dopłat do prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny. 30 kwientnia ukazało się rozporządzenie w tej sprawie. Możliwość składania wnisoków została zawieszona na okres 2- maja 2015r. Od momentu wprowadzenia dopłat, czyli od 9 marca br. polscy rolnicy złożyli wnioski na 7,65 tys. ton mięsa.

Czytaj więcej...

Komisja Europejska rozważa zakończenie przyznawania dopłat do prywatnego przechowywania

Redakcja

Według danych Komisji Europejskiej, w okresie od 9 marca do końca pierwszego tygodnia kwietnia br., wszystkie państwa członkowskie UE złożyły wnioski na 47,368 tys. ton wieprzowiny w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania. Największymi beneficjentami działania były w tym czasie Hiszpania, Dania, Polska i Niemcy. Ze wszystkich produktów, w odniesieniu do których przyznawane są dopłaty, zgromadzono w magazynach najwięcej nóg bez kości (dwie trzecie ogółu przechowywanego mięsa).

Czytaj więcej...

Zapas mięsa w amerykańskich chłodniach rośnie

Redakcja

Zapasy mięsa w amerykańskich chłodniach rosną od końca 2014 r., co jest odzwierciedleniem kilku czynników, min. wzrostu produkcji wieprzowiny oraz drobiu, zakłóceń eksportu mięsa z powodu blokad portów, wzrostu wartości dolara amerykańskiego, epidemii ptasiej grypy, a także wzrostu importu mięsa wołowego.

Czytaj więcej...