Jak podaje Komisja Europejska (KE) w październiku 2015 r. spadek cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała jedynie wieprzowina (-1,0%).
Jak poinformował w dniu 18 listopada br. rosyjski minister ds. rozwoju gospodarczego Aleksiej Ulukajew, Rosja wprowadzi od 1 stycznia 2016 r. zakaz importu żywności z Ukrainy. Jako powód podano przyłączenie się Kijowa do sankcji gospodarczych i finansowych wobec Rosji.
Według raportu FAO z października br., w 2015 r. światowa produkcja mięsa wzrośnie o 1,1% do 318,8 mln ton. Wzrost produkcji dotyczyć będzie przede wszystkim mięsa drobiowego (o 1,5%) oraz wieprzowego (o 1,3%). Wzrost produkcji mięsa wołowego, a także owczego i koziego będzie dużo skromniejszy i wyniesie odpowiednio 0,3% oraz 0,9%. Największe wzrosty produkcji odnotują kraje UE, Stany Zjednoczone oraz Rosja.
Jak podaje Komisja Europejska (KE) w sierpniu 2015 r. największą dynamikę spadku cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (-13,3%). Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa zmniejszyła się w sierpniu 2015 r. w stosunku do lipca br. o 1,0%.
W I połowie 2015 r. saldo wymiany handlowej mięsem (czerwonym i drobiowym) oraz podrobami, żywcem, a także przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 1 mld 258 mln EUR.
Rosja podąża w kierunku stałego wyłączenia mięsa pochodzącego z UE i USA z importu na rynek krajowy. Taki wniosek można wyciągnąć po analizie projektu dekretu rosyjskiego Ministra Rolnictwa.
Jak podaje Komisja Europejska (KE) w kwietniu 2015 r. największą dynamikę spadku cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (-10,8%). Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się jednak, że cena tego gatunku mięsa zwiększyła się w kwietniu 2015 r. w stosunku do marca br. o 2,1%.
Jak podają analitycy BGŻ, sprzedaż mięsa oraz pozostałych produktów wieprzowych na rynkach pozaunijnych wzrosła w I kw. br. o 8% do poziomu 390,7 tys. t. Taki wzrost jest o tyle istotny, że uwarunkowania rynkowe w poprzednim roku były niekorzystne. Po wprowadzeniu embarga na unijną wieprzowinę przez Rosję oraz po znacznym spadku sprzedaży na rynek ukraiński i białoruski, europejscy eksporterzy musieli szukać nowych rynków zbytu.
Według nowego raportu FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) z maja br., w 2015 r. światowa produkcja mięsa zwiększy się o 4 mln ton lub 1,3%, i wyniesie 318,7 mln ton.
W kwietniu 2015 r. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 171 pkt i wobec zmienionego indeksu z marca br. obniżył się o 1,2% (2,1 pp.). W porównaniu do kwietnia 2014 r. ceny żywności były o 19,2% (40,5 pp.) niższe.
W dn. 6 maja br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/725 z dn. 5 maja 2015 r. ustanawiające ostateczny termin składania wniosków o przyznanie dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny na mocy rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2015/360. Termin ten został ustalony na dzień 8 maja 2015 r.
Jak już informowaliśmy KE rozważała zawieszenie dopłat do prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny. 30 kwientnia ukazało się rozporządzenie w tej sprawie. Możliwość składania wnisoków została zawieszona na okres 2- maja 2015r. Od momentu wprowadzenia dopłat, czyli od 9 marca br. polscy rolnicy złożyli wnioski na 7,65 tys. ton mięsa.
Według danych Komisji Europejskiej, w okresie od 9 marca do końca pierwszego tygodnia kwietnia br., wszystkie państwa członkowskie UE złożyły wnioski na 47,368 tys. ton wieprzowiny w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania. Największymi beneficjentami działania były w tym czasie Hiszpania, Dania, Polska i Niemcy. Ze wszystkich produktów, w odniesieniu do których przyznawane są dopłaty, zgromadzono w magazynach najwięcej nóg bez kości (dwie trzecie ogółu przechowywanego mięsa).
W 2014 r. saldo wymiany handlowej mięsem (czerwonym i drobiowym) oraz podrobami, żywcem, a także przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 2 mld 70 mln EUR. Bilans w handlu mięsem czerwonym oraz podrobami był korzystny, i ukształtował się na poziomie 427,2 mln EUR.
Według danych Komisji Europejskiej, w okresie od 9 do 30 marca br. Hiszpania, Dania, Polska i Niemcy zgromadziły w magazynach największe ilości mięsa w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny.
Zapasy mięsa w amerykańskich chłodniach rosną od końca 2014 r., co jest odzwierciedleniem kilku czynników, min. wzrostu produkcji wieprzowiny oraz drobiu, zakłóceń eksportu mięsa z powodu blokad portów, wzrostu wartości dolara amerykańskiego, epidemii ptasiej grypy, a także wzrostu importu mięsa wołowego.
Jak podaje Komisja Europejska (KE) w lutym 2015 r. największą dynamikę spadku cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (-11,9%).
Według danych Komisji Europejskiej, od 9 do 16 marca br. Dania i Polska zgromadziły w magazynach największe ilości mięsa w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny.